Mii de miliarde pentru stresul magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul, la un pas de a achita retroactiv procurorilor şi judecătorilor sume uriaşe reprezentând sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică. Judecătorii instanţei supreme au analizat

Statul, la un pas de a achita retroactiv procurorilor şi judecătorilor sume uriaşe reprezentând sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică.

Judecătorii instanţei supreme au analizat luni seară recursul în anulare declarat de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, cu privire la sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică al magistraţilor. Kovesi a promovat această acţiune în data de 26 februarie. Soluţia luată de instanţa supremă este încă secretă, întrucât nu a fost semnată de toţi cei 90 de magistraţi prezenţi la şedinţa Secţiilor Unite.

În cazul în care instanţa supremă se va pronunţa în favoarea acordării sporurilor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, statul va fi obligat să plătească mii de miliarde de lei pentru toţi magistraţii şi personalul auxiliar. Laura Kovesi a explicat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 47 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor şi personalului auxiliar.

De asemenea, procurorul general a arătat că nu există un punct de vedere unitar nici în cazul aplicării dispoziţiilor din Ordonanţa Guvernului 83/2000 pentru modificarea şi completarea Legii 50/1996. OG a fost aprobată prin Legea 334/2001, referitor la posibilitatea acordării sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică în cuantum de 50% din salariul de bază brut lunar, judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar de specialitate, după abrogarea dispoziţiilor legale care reglementau acest drept.


Unii - "da, alţii - "ba"


Astfel, unele instanţe au admis acţiunile formulate de magistraţi şi personalul auxiliar de specialitate şi au dispus plata drepturilor salariale solicitate. În aceste cazuri, instanţele au motivat că o ordonanţă este inferioară unei legi. Totodată, alte instanţe au respins cererile reclamanţilor, motivând că prin Ordonanţa 83/2000 au fost abrogate expres prevederile art. 47 din Legea nr. 50/1996, care reglementau aceste drepturi salariale.

Acest ultim punct de vedere este susţinut şi de procurorul general, care consideră că magistraţii şi personalul auxiliar nu mai beneficiază de aceste sporuri din data de 1 octombrie 2000. De altfel, luna trecută, Tribunalul Argeş a dat câştig de cauză mai multor grefieri în vederea recuperării sporurilor. Chiar dacă nu este definitivă, decizia Tribunalului Argeş este executorie de drept. Ieri, oficialii CSM au avut o discuţie cu uşile închise cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pe tema drepturilor salariale ale magistraţilor.

Statul ar putea plăti peste 100 milioane de euro

La un simplu calcul, sporurile pe care le-ar putea recupera magistraţii şi personalul auxiliar ar depăşi 100.000.000 de euro. În România, există aproximativ 6.000 de procurori şi judecători. Dacă luăm în calcul şi personalul auxiliar, aproximativ 10.000 de persoane ar trebui să primească, pentru cel puţin ultimii trei ani, 50% din salariul de bază drept spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite