Mii de jurnalişti străini se află în SUA pentru a transmite alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile viitorului ocupant al Casei Albe au atras în Statele Unite mii de jurnalişti din întreaga lume, dintre care mulţi vor transmite din Chicago (Illinois), de la cartierul general al candidatului democrat Barack Obama, relatează AFP, citat de NewsIn.

Pe lângă faptul că Obama conduce în sondaje, fascinaţia presei pentru candidatul de culoare se reflectă în special în numărul de reporteri care au ales să meargă la Chicago în ziua scrutinului prezidenţial. Echipa de campanie a lui Barack Obama a acreditat 1.500 de jurnalişti străini pentru seara organizată la cartierul general al candidatului democrat, dar a fost nevoit să refuze alţi conserpondenţi.

"Nu cred că am mai văzut vreodată un astfel de interes pentru alegerile americane", subliniază Keith Peterson, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru presa străină de la Washington. "Numărul de jurnalişti este uimitor, mai ales al celor sosiţii în ultima săptămână", continup Peterson.

Japonia

"Interesul telespectatorilor noştri pentru scrutin este mult mai mare decât în urmă cu patru ani", explică Keiko Matsuyama, de la televiziunea privată japoneză Asashi. Matsuyama, care coordonează o echipă de 11 persoane.Ea precizează că Japonia "este foarte interesată de posibila alegere a primului preşedinte afroamerican".

Argentina

Reporterii cotidianului Clarin din Buenos Aires au mers pe autostrada 66, şosea mitică de aproximativ 4.000 de kilometri care leagă Chicago de Los Angeles, California, şi "s-au întâlnit cu oamenii, au mers în sate şi au postat pe site fotografii, înregistrări video, bloguri", precizează Marcelor Cantelmi, redactor-şef străin.

Franţa

În ceea ce priveşte posturile franceze de televiziune Canal Plus şi I-tele, prezentatorului Michel Denisot i se vor alătura trimişi speciali la Chicago, Phoenix şi New York, o echipă de circa 50 de persoane pentru o "Seară americană" de opt ore de transmisiune continuă. Fostul prezentator american Dan Rather va comenta desfăşurarea scrutinului în exclusivitate europeană.

"Există o curiozitate enormă pentru Barack Obama, care a devenit un fel de fenomen al societăţii în Franţa, oamenii vor să vadă dacă cineva din afară şi care este de culoare va câştiga alegerile prezidenţiale americane", consideră Laurence Haim, redactor-şef la New York. Ea deplânge, însă, "accesul extrem de dificil pentru presa străină" la acest eveniment.

India

În India, dezbaterile prezidenţiale au fost transmise în direct de principalele posturi de televiziune. "Suntem foarte interesaţi, din motive evidente: consecinţele pentru Asia, în special pentru India şi pentru criza economică", declară Amit Baruah, de la Hindustan Times.

Qatar

Postul arab de televiziune Al-Jazeera şi-a suplimentat echipa cu 12 persoane trimise în Chicago şi Phoenix, dar şi în state considerate decisive: Florida, Ohio, Virginia şi Colorado.

"După luni de transmisiuni constatăm că interesul este enorm" în Orientul Mijlociu, comentează Abderrahim Foukara, şeful biroului Al-Jazeera de la Washington.

Israel

În ciuda decalajului orar, prezentatorii de la trei posturi de televiziune israeliene vor relata în direct despre evenimentul din Statele Unite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite