Mii de case predate la cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIMIŞOARA Până la sfârşitul acestui an se vor finaliza 2.500 de locuinţe Specialiştii apreciază această explozie imobiliară drept un record al ultimilor zeci de ani. Numărul mare

TIMIŞOARA Până la sfârşitul acestui an se vor finaliza 2.500 de locuinţe

Specialiştii apreciază această explozie imobiliară drept un record al ultimilor zeci de ani. Numărul mare de locuinţe noi care intră pe piaţă ar putea duce chiar şi la scăderea preţurilor.

Noi cartiere de blocuri se ridică în capitala Banatului într-un ritm fără precedent de la Revoluţie încoace. "În perioada comunistă, planul cincinal era de zece mii de apartamente, ceea ce însemna 2.000 pe an", spune Radu Radoslav, fostul arhitect-şef al Timişoarei.

"În Calea Lipovei, în blocurile comuniste constatăm că preţurile au început să stagneze, chiar să scadă. De la 1.200 de euro metrul pătrat au scăzut la 1.150", spune expertul imobiliar Petrişor Morar. Situaţia este o noutate absolută pentru că, până în acest an, preţurile apartamentelor au crescut constant. Numai în ultimii cinci ani, acestea s-au triplat.

Preţurile, în scădere

Motivul principal al calmării preţurilor îl constituie, spune Morar, creşterea bruscă a ofertei de locuinţe noi.
"Numai între Calea Torontalului şi Calea Aradului se finalizează peste o mie de apartamente noi", spune Morar. La nivelul întregului oraş, aproximativ 2.500 de apartamente vor fi finalizate anul acesta, ritmul de construcţie crescând în 2009 cu peste 250 de proiecte imobiliare. "Până acum avem peste 250 de certificate de urbanism emise pentru dezvoltatori care vor să ridice locuinţe colective", spune Sorin Ciurariu, arhitectul-şef al oraşului.

Printre proiectele care vor demara anul acesta este şi cel mai înalt bloc de locuinţe, o clădire cu 12 etaje care se va ridica în Zona Soarelui. Interesant este şi că firmele de construcţii grăbesc finalizarea proiectelor înainte de termenele impuse prin autorizaţia de construcţie.

Oferte complete

Ciuariu a adăugat că a cerut dezvoltatorilor să prevadă şi alte funcţiuni complementare în proiecte, pentru că nimeni nu vrea să cumpere un apartament într-o zonă din care e nevoit să plece cu maşina pentru orice lucru, de la cumpărături la recreere.

Cel mai luxos cartier, "Noua Timişoară", situat în zona centrală a oraşului, în locul fostei fabrici Industria Lânii, are deja vândute 70% din apartamente. "Noua Timişoară" va avea, la finalizare, în 2010, 1.300 de apartamente de lux, valoarea proiectului fiind estimată la 225 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite