Mii de bucureşteni, fără apă caldă de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

250 de blocuri au datorii la RADET de peste 20 milioane de lei

de lei, multe dintre ele neachitate de 15 ani şi, în consecinţă, reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) le-au "tăiat" apa caldă. "Aceasta este principala cale de atac pe care o avem", explică directorul RADET, Virgil Ramba.
Chiar dacă, la începerea furnizării agentului termic de anul acesta, municipalitatea a promis că datornicii nu vor mai fi debranşaţi, RADET-ul a trecut la forţarea rău-platnicilor. Primul avertisment: oprirea furnizării apei calde. El atenţionează: "Asta e arma noastră. Le oprim apa caldă şi trebuie să facă un efort să plătească". Potrivit unor date ale RADET, în Bucureşti sunt situaţii în care datoriile la termoficare au ajuns la 400.000 lei/ bloc. În plus, hoţiile administratorilor sunt la ordinea zilei.
Întreţinerea nu a crescut, datoriile - da
Verdictul este de neclintit: datornicii vor rămâne fără apă caldă până în momentul în care vor începe să-şi plătească datoriile. "Toată lumea să plătească, pentru că primăria (Capitalei - n.r.) a făcut eforturi să păstreze un preţ al gigacaloriei destul de scăzut şi, practic, factura din acest an este cel puţin apropiată ca valoare ca cea de anul trecut", susţine viceprimarul general, Răzvan Murgeanu. În Capitală sunt 8.000 de blocuri, 800 de puncte termice şi centrale de cartier, iar de serviciile regiei de termoficare beneficiază aproape 500.000 de bucureşteni.

Campion la restanţe, blocul 16 din strada Răscoala 1907
Liderii detaşaţi ai listei rău-platnicilor către RADET sunt cele câteva sute de locatari din imobilul de 10 etaje din sectorul 2. Ei nu mai au apă caldă de mai bine de şase ani. Restanţele au ajuns la 400 milioane de lei. "Sunt bolnavă şi nu pot plăti întreţinerea dintr-o pensie de 140 de lei. Să-mi plătească primarul, că, după 27 de ani de muncă, beneficiez de ajutor social", spune proprietara cu cea mai mare datorie la asociaţia de proprietari, 22.000 de lei. Oamenii din blocul 16 dau vina pe foştii administratori, care au furat banii plătiţi pentru întreţinere. Cu toate acestea, ei nu-şi fac probleme legate de lipsa apei calde, pentru că majoritatea şi-au instalat centrale termice în apartament. De altfel, datornicii de pe Răscoala 1907 nu se încadrează în tiparul celor din Ferentari, termopanele şi maşinile parcate în faţa blocului arătând statutul lor social. Pe locul II, în topul rău-platnicilor din Bucureşti, se află asociaţia de proprietari de pe Calea Vitan 231, sector 3, cu o restanţă de 336 milioane de lei. (Cosmin Pană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite