Mihail Neamțu: Am fost prins de suflul romantic din jurul Mișcării Legionare, în adolescență

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Neamţu este fondatorul mişcării Noua Republică
Mihail Neamţu este fondatorul mişcării Noua Republică

Președintele Noii Republici, Mihail Neamțu, a recunoscut că a avut simpatii legionare în urma unor discuții cu foști deținuți politici, însă susține că acum e un adversar al oricărui tip de extremism.

"Aveam 15-16 ani, în 1995, când am citit literatura interbelică, Eliade, Cioran şi Noica. Aveam o pasiune pentru filosofie şi urmăream Memorialul Durerii.

M-am dus la filiala din Arad a acestei asociaţii a foştilor deţinuţi, condusă de Ticu Dumitrescu, am fost şi în organizaţia de tineret a PNŢCD-ului de atunci, şi am aflat acolo poveşti destul de cutremurătoare despre ce a însemnat Piteştiul, Aiudul, Sighetul şi unii dintre acei oameni fuseseră membri ai frăţiilor de cruce.

Ei mi-au vorbit cu mult patos despre moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, ucis sub dictatura carlistă, şi sigur că ignorant fiind cu privire la alte aspecte care ţin de istoria mişcării legionare am fost cumva prins de acest suflu romantic", a declarat Neamțu, la România TV.

El susține că, între timp, după ce a citit alte cărți, a înțeles că Mişcarea Legionară e o facţiune extremistă.  "Sunt un admirator al lui Churchill şi Reagan şi un adversar al oricărui extremism", a adăugat Neamţu.

Președintele Noii Republici a ținut să menționeze că nu a avut în familie simpatizanţi legionari: "Bunicul meu a fost liberal iar părinţii au fost fireşte membri ai Partidului Comunist".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite