Mihail Hodorkovski, mutilat cu un cuţit de cizmărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

într-o închisoare din Siberia. Newslin, care trăieşte acum în exil în Israel, susţine că lui Hodorkovski i-ar fi fost spart şi nasul. Autorităţile ruse minimalizează incidentulComunicatul

într-o închisoare din Siberia. Newslin, care trăieşte acum în exil în Israel, susţine că lui Hodorkovski i-ar fi fost spart şi nasul.

Autorităţile ruse minimalizează incidentul
Comunicatul autorităţilor ruse despre incidentul din închisoarea siberiană sună sec: "Mihail Hodorkovski a primit, în urma unui conflict verbal cu un coleg de celulă, un pumn în nas". Fostul patron al Iukos a suferit câteva zgârieturi, dar nu are nicio rană deschisă". Comunicatul serviciului de presă al magnatului sună altfel: "Mihail Hodorkovski s-a trezit în timpul nopţii cu faţa plină de sânge. Agresorul i-a făcut tăieturi pe faţă cu un cuţit de cizmărie". "În cadrul unei percheziţii ulterioare a agresorului s-au descoperit, de asemenea, un cuţit obişnuit şi o lamă de ras, obiecte interzise în închisoare", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Hodorkovski. Fostul om de afaceri, cândva cel mai bogat din Rusia, condamnat pentru fraudă fiscală, a primit imediat îngrijiri medicale în spitalul penitenciarului, unde se află şi în acest moment.

Atentat comandat de Putin, executat de servicii
Avocatul magnatului acuză autorităţile moscovite spunând că într-o asemenea închisoare de maximă siguranţă nu se întâmplă nimic fără ştiinţa Moscovei. "Atacul asupra lui Hodorkovski poartă urmele unui atentat", a mai spus avocatul.
La rândul său, Newslin susţine că la originea "mustrării" primite de fostul patron al Iukos se află preşedintele rus, Vladimir Putin, care le-a ordonat serviciilor secrete ruse să-l umilească pe Hodorkovski. Este adevărat că patronul Iukos l-a criticat în repetate rânduri pe preşedintele rus. "Putin nu-i poate ierta acestea lui Hodorkovski. Oricum, până în acest moment, Moscova a făcut tot posibilul pentru a-i face viaţa un iad", a declarat Newslin. Potrivit avocatului şi fostului partener de afaceri, autorul atacului asupra lui Hodorkovski este un provocator şi omul de legătură al serviciilor secrete. Newslin susţine că practica actuală a serviciilor nu se deosebeşte cu nimic de cea a fostului KGB. "Umileau un om până când acesta recunoştea şi faptele, pe care nu le-a comis", a mai spus fostul partener de afaceri al lui Hodorkovski.
Liberalii ruşi au denunţat întregul dosar "Iukos" ca fiind inspirat de Kremlin, pentru a restabili controlul statului asupra unor zăcăminte petroliere şi a se debarasa de un om de afaceri considerat prea independent şi care avea ambiţii politice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite