Campionul afacerilor cu statul: Mihai Lupu are conturile umflate după inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a intrat parlamentarul Mihai Lupu în SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, contractele cu statul au început să curgă gârlă, fără licitaţie, în situaţii „de forţă majoră“.

În iunie, anul trecut, Siretul a năvălit peste satele din nordul Moldovei. Zeci de oameni au pierit înecaţi, iar sate întregi au fost rase de pe faţa pământului. Situaţia de forţă majoră impunea o soluţie salvatoare: firma SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, controlată de deputatul Mihai Lupu (49 de ani), cu 35% din acţiuni. La o lună după potop, firma deputatului a intervenit pentru a repara stricăciunile făcute de Siret în digurile din Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Citiţi şi:

Vezi aici averea din declaraţiile parlamentarilor ieşeni

Constanţa: Au înşelat statul cu peste un milion de euro

Şi tot pe malul Siretului, mai la vale, la Bacău, aceeaşi firmă mai primise un contract de pe urma viiturii. Alte trei milioane de lei (714.000 de euro) s-au revăsat în vistieria firmei, în urma unei înţelegeri încheiate tot fără licitaţie. Urmare a unor astfel de contracte de forţă majoră, deputatul Mihai Lupu conduce detaşat în topul parlamentarilor ale căror firme derulează afaceri cu statul. Potrivit datelor menţionate în declaraţia de interese, firma lui ar fi încheiat doar în 2010 contracte cu instituţii ale statului în valoare de 122 de milioane de lei (29 de milioane de euro).

Profil de deputat

1981 - chimist Antibiotice Iaşi.
1982 - mecanic
1985 - economist Petromidia.
1996 - absolvent Academia de Studii Economice.
2005 - director Oil Terminal S.A.
2008 - deputat de Constanţa.

Avere declarată

- Locuinţe: un apartament şi o casă de vacanţă
- Autoturisme: Renault Laguna 2008
- Tablouri şi bijuterii: în valoare de 12,5 mii euro.
- Depozite bancare: 75 de mii de lei.
- Venituri totale anuale: 1,1 milioane lei (262 de mii de euro).

„O să ascund şi eu afacerile"

Afacerile liberalului cu banii publici au început în 2009 când Lupu, ajuns deja deputat, a cumpărat 35%  din acţiunile societăţii Construcţii Hidrotehnice din Iaşi, deţinute până atunci în majoritate de salariaţii companiei. După intrarea în firmă a deputatului, au apărut brusc creşteri în contabilitatea firmei. De exemplu, profitul societăţii  s-a înzecit.  Dacă în 2008, firma înregistrase un profit de 600 de mii de lei (140 de mii de euro), în 2009, anul intrării deputatului în firmă, profitul a sărit la 6,5 milioane de lei (1,5 milioane euro). Şi cifra de afaceri a crescut spectaculos, de la an la an. De la 24 de milioane de lei (5,7 milioane euro), la 92 de milioane de lei (22 de milioane de euro), în 2009. Iar lanţul miracolelor continuă.

După venirea lui Lupu, afacerile cu statul au sporit uluitor. Potrivit site-urilor de licitaţii publice, doar în 2010 numărul contractelor încheiate de Construcţii Hidrotehnice cu statul au fost triple faţă de numărul contractelor încheiate în 2009, 2008 şi 2007 la un loc. În aceşti trei ani, lucrările primite de firma de la stat s-au rezumat la lucrări de mici dimensiuni, precum ridicarea unei primării comunale sau construirea mai puţin „hidrotehnică" a unei biserici. Valoarea acestui tip de contract rar se ridica la un milion de lei.

Lupu se apără spunând că prezenţa sa în firmă, în calitate de deputat, nu avea cum să influenţeze succesul companiei în care a investit, pentru că se afla în opoziţie, iar contractele veneau de la putere. Potrivit parlamentarului, succesul din anul în care a cumpărat acţiunile în firmă s-ar datora doar schimbării managementului. „Vă daţi seama, fiind un parlamentar în opoziţie, am reuşit să conving oamenii de la putere să îmi dea mie contractul!", exclamă ironic deputatul. Teoria deputatului demonstrează că banul nu are culoare politică.

După inundaţii, potop cu bani

După viiturile din vară, Administraţia Bazinală Ape Siret (ABA) a primit bani de la Ministerul Mediului pentru a reamenaja albiile râurilor Siret şi Moldova, în dreptul localităţii băcăuane Roman. ABA Siret nu a a organizat o licitaţie, ci a negociat direct doar cu o singură firmă. Cea controlată de deputatul  liberal Mihai Lupu. Şi totuşi, chiar şi cu un candidat, legea cerea o negociere riguroasă asupra preţului.

Discutându-se doar cu o singură firmă, fără o contraofertă, negocierile pe tema preţului au avut un rezultat spectaculos. Suma iniţială, oferită de instituţie pentru ridicarea digului a fost de 2.722.650,00 lei. Suma finală, rezultată în urma negocierilor „aprige" a fost de 2.722.649,64. Prin negocierea cu deputatul, statul a reuşit să-i smulgă acestuia 36 de bani. „Diferenţa asta a reieşit după ce s-a întocmit studiul de fezabilitate al proiectului. De ce a ieşit cu doar 36 de bani mai puţin, nu ştiu", spune Emil Vamanu, actualul director al ABA, care a participat la negocieri din poziţia de director tehnic.

Cum vin banii pe Siret

Contractul de la Roman nu a fost singurul primit de Construcţii Hidrotehnice SA în urma unei negocieri directe, şi nu după organizarea unei licitaţii. În august 2010, tot Administraţia Bazinală APE Siret a oferit aceleiaşi companii a deputatului Lupu un contract de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro) pentru a repara un dig spart în judeţul Neamţ. Banii au fost alocaţi din fondurile Ministerului Mediului în urma unei Hotărâri de Guvern, semnate de Emil Boc.

În această hotărâre se specifică faptul că banii trebuie distribuiţi „cu aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice referitoare la situaţiile de forţă majoră". Adică prin negociere directă pentru a se economisi timp. La ambele negocieri nu s-a discutat decât cu firma lui Mihai Lupu. „Au fost mai mulţi constructori şi s-a ales dintre ei în funcţie de posibilităţi. Doar această firmă corespundea criteriilor de eligibilitate. Nu ştiu a cui este firma, nu mă interesează asta", se jură directorul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu.

36 de bani este suma cu care statul a „reuşit" să convingă firma lui Mihai Lupu să lase din preţ la un contract de 650.000 de euro.

29 de milioane de euro este cifra de afaceri cu statul a firmei Construcţii Hidrotehnice Iaşi, unde deputatul Mihai Lupu are 35%.

Şi-a numit fiica, pictoriţă,  administrator în firmă

image

Flavia Lupu este absolventă a Facultăţii de Artă din Constanţa  Foto: telegrafonline.ro

Liberalul Mihai Lupu s-a apucat de afaceri cu statul imediat ce a ajuns deputat. Ca să nu fie incompatibil, el îşi conduce afacerile indirect. Şi-a plasat fiica, pictoriţa Flavia Lupu (26 de ani),  pe funcţia de administrator al firmei Construcţii Hidrotehnice SA. „Nu-mi permite legea să fiu administrator la nicio firmă. Şi e normal să ai un drept de vot acolo, să te gândeşti la management...", consideră deputatul.  În acelaşi context, Lupu spune că tocmai sinceritatea l-a adus în centrul atenţiei presei. „Câţi dintre parlamentari îşi trec averile? Majoritatea şi le trec pe bunici. Acum văd că e la modă să fii sărac şi să nu fii nimic. O să ascund şi eu averile, că aşa se poartă, să fiu sărac, să stau într-o cocioabă, că aşa e să fii mai moral în România asta", se revolta deputatul.

Prea sincer şi nu prea...

Cu toate acestea, deputatul are o problemă majoră. Informaţiile trecute în declaraţia de avere sunt false. În primul rând nu a menţionat un contract de 2,7 milioane de lei (640.000 de euro), încheiat de Construcţii Hidrotehnice Iaşi cu Administraţia Bazinală Apă (ABA) Siret. Conform site-ului de licitaţii publice, acest contract  a fost încheiat pe 14 octombrie, chiar cu două săptămâni înainte ca Lupu să completeze declaraţia de interese. „Vă daţi seama că nu am ştiut de existenţa acestui contract. Dacă aş fi ştiut, îl treceam şi pe ăsta", se jură parlamentarul.

Neadevărate sunt şi alte două contracte însemnate în declaraţia deputatului care ar fi fost parafate cu Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF). Unul de 101 milioane de lei (24 de milioane de euro) şi altul de 20 de milioane (476 de mii de euro).

„Nu am vrut să pun de la mine în plus sau în minus"

Conform datelor furnizate de la ANIF, a existat un singur contract cu această instituţie,  de 900 de mii de lei (215 mii de euro). Mihai Lupu nu poate explica de unde provin cele două contracte care însumează 121 de milioane de lei (28,9 milioane de euro) şi care astfel l-au plasat în topul deputaţilor care au încheiat afaceri cu statul. „Eu am trecut sumele contractelor pe care mi le-au dat cei de la firmă. Aşa mi-au dat cei de la firmă contractul, aşa l-am pus. Eu am trecut acolo exact ce mi-au spus ei. Nu am vrut să pun de la mine în plus sau în minus".

Potrivit Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice „Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii". Codul Penal prevede sancţiuni pentru asemenea faptă: de la trei luni la doi ani de închisoare. Rămâne de stabilit dacă informaţiile false din declaraţiile deputatului au fost comise „cu intenţie", cum specifică legea. „Dacă am încălcat legea, legea să mă sancţioneze",  spune hotărât parlamentarul.

"Nu-mi permite legea să fiu administrator la nicio firmă. Şi e normal să ai un drept de vot acolo, să te gândeşti la management..."
Mihai Lupu deputat

Contracte cu statul în 2010

- Administraţia Bazinală de Apă Siret - îndiguire - 16, 5 milioane de lei (4 milioane de euro).
- Administraţia Bazinală de Apă Siret - amenajare albie Siret - 2,7 milioane de lei (640 de mii de euro).
- Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare - 960 de mii de lei (228 de mii de euro).

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite