Mihai Lupoi: viaţa, revoluţia şi moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost senator şi personaj controversat al evenimentelor din decembrie 1989, Lupoi s-a stins din viaţă sâmbătă, la 59 de ani, răpus de cancer.

Mihai Lupoi a devenit celebru după ce, în timpul Revoluţiei Române, a apărut la Televiziune, îmbrăcat în uniformă militară, şi a făcut mai multe anunţuri importante, participând cu zel la diversiunile lansate din studioul 4 al TVR. După evenimente, a rămas în anturajul noii puteri şi a fost numit ministru al Transporturilor, iar în iulie 1990 a plecat din ţară şi s-a stabilit în Elveţia.

Conform propriilor afirmaţii, în Ţara Cantoanelor s-a ocupat cu arhitectura, profesia sa de bază. S-a întors în anul 2000, când a intrat în politică şi a bifat două mandate de senator, unul pe listele PRM, altul ca membru PNL. După 2008 s-a retras din politică, iar în ultimii doi ani s-a luptat cu o boală cruntă. A decedat, cu două zile în urmă, la vârsta de 59 de ani. Fostul parlamentar va fi înmormântat marţi, la Cimitirul Ghencea Militar.

Lupoi a jucat un rol important în timpul Revoluţiei. Deşi era un simplu căpitan, a apărut la Televiziune în 22 decembrie 1989 şi a vorbit în numele Armatei Române, anunţând că generalul Nicolae Militaru este noul ministru al Apărării. Dovedit ca agent sovietic, Militaru a dat mai multe ordine criminale în zilele Revoluţiei, provocând, între altele, masacrele de la Otopeni şi MApN, soldate cu zeci de morţi.

Lupoi a refuzat, ulterior, să dezvăluie cine s-a aflat în spatele anunţului prin care l-a nominalizat pe Militaru la conducerea Armatei şi a fost acuzat că ar fi avut, la rândul său, relaţii strânse cu serviciile secrete ale Uniunii Sovietice. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" în noiembrie 2009, Mihai Lupoi a recunoscut că avea întâlniri periodice cu şeful reţelei GRU (n.red. - serviciul de spionaj al armatei sovietice) din Bucureşti.

„N-am interacţionat niciodată cu vreun serviciu secret. Nu există nicio probă în sprijinul acestor bănuieli, decât întâlnirile mele cu Maiorov, şeful GRU de la Bucureşti, pe care le recunosc. Am fost la el acasă, a fost la mine acasă. Dar relaţia dintre mine şi Maiorov era una bazată pe prietenie şi atât. Nici nu mai ştiu cum ne-am cunoscut. Îmi amintesc doar că îmi aducea nişte biscuiţi danezi excepţionali pentru fiul meu. Ne-am împrietenit, mi-a povestit de fiul lui, care era şi el ofiţer în marina militară. Era o relaţie personală, nu legată de servicii. În plus, eu am avut la Armată dosar de presupus agent britanic, ceea ce se bate cap în cap cu ruşii", afirma Lupoi.

„Atunci s-a împărţit tortul"

Există numeroase argumente care susţin ideea că apariţia lui Mihai Lupoi la Televiziune în 22 decembrie 1989 nu a fost deloc întâmplătoare. În intervenţiile pe care le-a făcut din studioul 4 al TVR, acesta a lansat informaţii grave, care, în mod normal, nu aveau cum să fie deţinute de un simplu căpitan din Armată. Lupoi vorbeşte, în 22 decembrie, chiar şi despre o posibilă intervenţie sovietică: „Dacă se va crea o stare de debandadă, de dezordine... puterile din jur, indiferent de regimul lor social, vor face intervenţie armată. Sperăm că ele vor da dovadă de maturitate politică". Mai mult, Mihai Lupoi transmitea la Televiziune mesaje prin care dădea de înţeles că se află în grupul lui Ion Iliescu, care avea să pună mâna pe putere în decembrie 1989. „Acest timp, în care noi hotărâm cine va lua frâiele ţării, va fi destul de scurt", spunea Lupoi într-una din intervenţiile sale.

Douăzeci de ani mai târziu, povestea cu detaşare: „După ce am apărut la Televiziune, am însoţit grupul care s-a format. S-a creat un nucleu care s-a deplasat peste tot. Atunci, liderii acelui grup au simţit nevoia să dea fiecăruia ceva, mă rog, cine a ştiut ce să ceară a cerut şi a luat. Au zis: «Dumneata o să fii împuternicit din partea Frontului pe lângă Ministerul Turismului», fără să-mi explice ce însemna asta. Atunci s-au făcut bani grei, atunci s-a împărţit tortul. Din păcate, eu am fost un fraier".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite