Mihaela Berciu : „Chiar contează cum arăţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Berciu : „Chiar contează cum arăţi“
Mihaela Berciu : „Chiar contează cum arăţi“

Mihaela Berciu realizează la TVR 2 emisiunea „Imaginea succesului“, difuzată în fiecare joi, de la ora 21.00. Singurul consultant de imagine acreditat internaţional din România, Mihaela Berciu (36 de ani) vrea să-i înveţe pe telespectatori de ce este importantă imaginea.

„Adevărul“: Este prima ta emisiune şi prima de acest gen...

Mihaela Berciu: Este o emisiune de lifestyle, direct legată de meseria mea, de consultanţa de imagine, şi exact asta tratează: cum şi de ce trebuie să ne construim o imagine personală, dar în mod special profesională, pentru a ne prezenta în faţa celorlalţi ca un profesionist desăvârşit, nu doar prin ceea ce spunem şi ştim să facem. Această emisiune le este adresată tuturor celor care au sau îşi doresc un serviciu.

Cum ai gândit-o?

Pe ABC-ul imaginii profesionale, cum îmi place mie să spun. A de la aspect, şi aici abordez ţinuta în sine. Primele două - trei emisiuni vor fi dedicate câte unei piese vestimentare. Apoi vorbim de ţinute pentru diferite momente, situaţii sau industrii. Rubrica B este dedicată bunelor maniere.

Prezentăm mici scenete care reprezintă diverse situaţii - de ce este important să-ţi spui numele întreg atunci când te prezinţi, de exemplu. Sunt lucruri pe care teoretic ar trebui să le ştim cu toţii, dar nu le dăm importanţa cuvenită. Asta ne poate ştirbi din imaginea pe care o proiectăm.

Rubrica C înseamnă comunicare, în special non verbală - gestică, mimică şi tonul vocii. Fiecare gest pe care îl faci, chiar şi când ridici o sprânceană, te trădează. Asta vrea emisiunea să facă, să aducă în atenţie toate aspectele acestea.


Eşti singurul consultant de imagine din România. Îţi ridică asta nişte semne de întrebare?

Asta înseamnă că România este o economie încă tânără, liberă, şi încă în dezvoltare. Oamenii au început să-şi întoarcă atenţia către acest domeniu, unul foarte nou, doar că nu este unul uşor sau în care rezultatele se văd repede. Munca cu un consultant de imagine este de lungă durată.

Care este învăţătura principală pe care ţi-au oferit-o anii petrecuţi la Londra?

Chiar contează cum arăţi, pentru ca oamenii să te asculte. Nu sunt de acord cu proverbul românesc care spune că nu contează cum arăţi, contează cum gândeşti.


Ai „patronat“ proiectele „112“ şi „Natural Born Beauties“. Cum au luat naştere?

„Natural Born Beauties“ a pornit la ideea fotografului Gabriel Hennessey, care şi-a dorit foarte tare să renunţe la „disperarea“ Photoshopului. Nu mai putea lucra aşa. S-a mulat foarte bine şi pe ideea mea, pentru că eu am o fetiţă de 10 ani şi jumătate şi am grija asta, să nu crească cu idei false, să poată face diferenţa între modele şi persoane reale.

Fetiţele sunt expuse, încă de mici, unei anumite siluete considerate ideale, vezi păpuşile Barbie. Este o păpuşă foarte drăguţă, dar foarte păcătoasă, imprimă nişte modele greşite, ireale aproape. Ele vor tinde să arate aşa. Aşa că împreună, am dezvoltat proiectul şi suntem foarte încântaţi de ce a ieşit. Proiectul cu Alex Gâlmeanu a ieşit foarte bine, toţi bărbaţii care au participat au lucrat pro-bono, nici măcar nu s-a deschis discuţia banilor.


Cartea ta este primul ghid vestimentar pentru „femei de carieră“. Există interes din partea publicului?

Faptul că am avut aşa succes cu cartea e de la sine vorbitor. Cea mai tânără cititoare a mea are 16 ani. M-a impresionat când m-a întrebat cum trebuie să se îmbrace la şcoală, cum să se evidenţieze de colegii ei, pentru că nu-şi doreşte să apară în aceeaşi blugi şi converşi.

Asta înseamnă că munca mea nu este în zadar. După prima emisiune, am primit mesaje de la oameni care mi-au zis că era nevoie de aşa ceva, că-şi doresc să afle lucrurile astea.


De ce este atât de importantă ţinuta?

O ţinută bine pusă la punct va evidenţia vorbele şi capacitatea intelectuală a celui cu care stai de vorbă. Orice derapaj de la o ţinută corectă va distrage atenţia. Prin ţinută, câştigi credibilitate. 

image

O ţinută bine pusă la punct va evidenţia vorbele şi capacitatea intelectuală a celui cu care stai de vorbă.

image


Mihaela Berciu
consultant de imagine

Carte de vizită

Mihaela Berciu este absolventa programului MBA în cadrul American International University din Londra, în 1996, şi a cursurilor de consultanţă de imagine de la London Image Institut.

Este acreditată de Asociaţia Internaţională a Consultanţilor de Imagine. În prezent, Mihaela lucrează cu mai multe corporaţii unde va introduce un cod vestimentar.

Începând cu această toamnă, va susţine, în toată ţara, un şir de conferinţe legate de importanţa imaginii profesionale. Este mama unui băiat de 12 ani şi a unei fetiţe de aproape 11 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite