Miguel, un spaniol cu suflet românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-a născut şi a crescut în Valencia, Miguel Ramon s-a simţit român încă din copilărie Fermecat de cântecele Mariei Tănase încă de la vârsta de 13 ani, Miguel Ramon locuieşte în

Deşi s-a născut şi a crescut în Valencia, Miguel Ramon s-a simţit român încă din copilărie

Fermecat de cântecele Mariei Tănase încă de la vârsta de 13 ani, Miguel Ramon locuieşte în Spania, însă trăieşte o viaţă de român. El mănâncă bucate româneşti, bea apă şi bere din România, conduce o maşină românească. De ceva timp, el vrea să şi vorbească româneşte perfect.

L-am cunoscut pe Miguel Ramon acum câteva seri. Era singurul spaniol aflat în parcul Maria Augustina, cunoscut loc de întâlnire al românilor din Valencia. "Îmi place să mă pierd printre ei, să stau şi să-i ascult vorbind; atunci îmi amintesc de toate clipele plăcute petrecute în România", spune Ramon.

Are 300 de albume cu muzică "de-a noastră"

Un împătimit al emisiunilor radio de pretutindeni, Miguel Ramon a descoperit România la vârsta de 13 ani, când a ascultat pentru prima dată postul Radio România Internaţional. "Nu înţelegeam limba, dar m-a fermecat muzica pe care o difuza.

Mai târziu am aflat că ascultam Maria Tănase şi George Enescu. Acum am 12 albume cu piesele Mariei. Mi se taie respiraţia ori de câte ori ascult <> ", se confesează Miguel. El are acum o colecţie de 300 de albume cu muzică românească.

"În casa mea se ascultă doar cântece româneşti, iar din frigider nu-mi lipseşte niciodată berea şi apa din România. Sunt un fan al mâncărurilor româneşti şi am învăţat să-mi prepar singur mămăligă şi sarmale". Ramon şi-a cumpărat de curând o Dacia Logan. "Am avut răbdare până în momentul în care au apărut şi în Spania primele Dacii, iar acum mă încântă să conduc Loganul ascultând, cu volumul la maximum, Maria Tănase", spune zâmbind Ramon.

"În România, intri ca turist şi ieşi ca prieten"

Miguel Ramon a vizitat România în 1999. "Mi-am propus să văd locurile de unde veneau acele cântece pe care le ascultam încă din copilărie. Am ajuns pe meleagurile româneşti în perioada Paştelui. Timp de 15 zile am bătut în lung şi în lat oraşe şi sate din România". Sinaia, Braşov, Cluj, Săpânţa au fost locurile care, acum opt ani, l-au fermecat pe Miguel.

"Încă mai am vii în memorie plimbarea într-o căruţă trasă de cai prin Sinaia, culorile vesele din Cimitirul de la Săpânţa şi noaptea de Paşte, când am rămas treaz până în zori de zi alături de familia de români care m-a primit ca pe un membru al ei".

Ramon învaţă încă de acum doi ani limba română. "Când mă voi întoarce în România, vreau să pot merge la poarta Branului şi să-i mulţumesc, în limba sa, omului care mi-a făcut cadou o roată de caşcaval şi care, după doar câteva momente de când m-a cunoscut, mi-a deschis uşa casei sale".

Azi, de Ziua Naţională a României, Ramon Miguel nu va lipsi de La Pergola, din Parcul Ribalta, din Castellon, unde asociaţiile româneşti din provincie vor pregăti o masă cu mâncare tradiţională românească, iar din difuzoare vor răsuna doine din folclorul nostru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite