Migraţia românilor creşte îngrijorarea privind criza de pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică şi exodul masiv al românilor în Europa de Vest au creat o criză a forţei de muncă în multe sectoare de activitate. Ca rezultat al acestui proces, a crescut presiunea

Creşterea economică şi exodul masiv al românilor în Europa de Vest au creat o criză a forţei de muncă în multe sectoare de activitate. Ca rezultat al acestui proces, a crescut presiunea privind majorarea salariilor, ceea ce va avea un impact negativ pe termen mediu asupra investiţiilor străine directe şi implicit asupra creşterii economice, arată un studiu realizat de compania de cercetare a pieţei Euromonitor.

"Pe piaţa românească, activitatea din anumite domenii împină dificultăţi majore în ceea ce priveşte găsirea forţei de muncă specializate, ceea ce determină creşterea eforturilor financiare suplimentare pentru resursele umane din partea companiilor", notează studiul Euromonitor.

Criza actuală de pe piaţa forţei de muncă a apărut, pe de o parte, datorită boomului creşterii economice, iar pe de altă parte, exodului forţei de muncă specializate, notează studiul citat. "România a înregistrat o creştere economică la un nivel care nu a fost anticipat, pe fondul creşterii intrărilor de investiţii străine directe. După perioada 1989, România "a pierdut" între 2 şi 2,5 milioane de angajaţi, ceea ce reprezintă circa 10% din populaţia totală a ţării, de 21,6 milioane de locuitori", spun analiştii Euromonitor.

Pe de altă parte, analiştii Euromonitor avertizează că în anii următori se va adânci criza de pe piaţa forţei de muncă, odată cu eliminarea restricţiilor impuse de unele ţări din Uniunea Europeană, valabile până în anul 2014, pentru muncitorii emigranţi din România şi alte ţări din fostul bloc comunist.

Populaţia scade cu 5,7%, în următorii 13 ani

Potrivit predicţiilor Euromonitor, pentru perioada 2007-2020, populaţia României va scădea cu circa 5,7 procente, până la 20,4 milioane de locuitori.

Pe de altă parte, criza se va adânci şi pe fondul discrepanţei dintre nivelul salariilor din Europa de Vest şi cel din ţările est-europene. În acest context, mai arată studiul Euromonitor, România va deveni atractivă pentru forţa de muncă din ţările non-membre ale UE, mai arată studiul citat.

Pentru a contracara criza care s-a prefigurat pe piaţa forţei de muncă, guvernul român vrea să încuraje creşterea natalităţii şi repatrierile românilor printr-o serie de măsuri mai mult sau mai puţin atractive.

Pentru perioada următoare, autorităţile române au pus la punct câteva măsuri menite să încurajeze emigranţii români să revină în ţară, printre acestea numărându-se elaborarea "strategiei naţionale de populaţie şi dezvoltare", menită să pregătească România pentru schimbările demografice pe care le va suferi în următorii ani.

Totuşi, în opinia analiştilor Euromonitor, există şi o parte pozitivă a acestui proces, şi anume volumul ridicat al intrărilor de valută din partea românilor plecaţi la muncă în străinătate, ceea ce determină creşterea consumului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite