Migraţia forţei de muncă lasă spitalele pustii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de sindicat avertizează că, în România, după 2007, jumătate din asistenţii medicali vor pleca, înlocuiţi în spitale de chinezi şi moldoveni. Ministerul Sănătăţii nu are în

Liderii de sindicat avertizează că, în România, după 2007, jumătate din asistenţii medicali vor pleca, înlocuiţi în spitale de chinezi şi moldoveni. Ministerul Sănătăţii nu are în acest moment niciun plan pentru a stopa migrarea personalului medical, fenomen care lasă deja spitalele fără angajaţi.
Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale asistenţilor medicali acuză guvernul că încurajează exodul personalului medical, prin prevederile noii legislaţii, care reglementează statutul şi condiţiile de muncă ale asistenţilor. Doar de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş îşi dau demisia, pentru a pleca în străinătate, trei asistente în fiecare lună. Emil Giurconiu, liderul sindicatului Sanitas Mureş, a declarat că, după integrare, situaţia va fi şi mai gravă. "Vor pleca jumătate din asistentele care nu au obligaţii în ţară şi, în general, vor pleca cele tinere şi mai bine pregătite. Nici măcar oferta mare pe care şcolile postliceale sanitare din judeţ o au nu va rezolva problema, deoarece proaspeţii absolvenţi vor fi primii care vor pleca, tocmai pentru că nu au în ţară un loc de muncă. De anul viitor, în spitale vor lucra tot mai mulţi chinezi şi moldoveni de dincolo de Prut", a atenţionat Giurconiu.
"Oficialii din Ministerul Sănătăţii nu numai că nu au un plan concret de stopare a acestui exod, dar sunt pe punctul de a scoate un proiect de hotărâre privind normarea muncii, care, în mod clar, ne dezavantajează", a precizat Liliana Goga, vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din judeţul Mureş. Menţionăm că meseria de asistent medical se află în capul listei profesiilor pentru care firmele specializate au oferte importante. ţările care au nevoie de forţă de muncă în acest domeniu sunt SUA, Italia, Cipru, Arabia Saudită, Ungaria, Marea Britanie. În SUA, de exemplu, unei asistente medicale i se oferă green-card, bilet de avion plătit de angajator, între 21 şi 30 de dolari pe oră şi posibilitatea de a-şi duce şi familia. În Italia, contractele sunt încheiate pe doi ani, cu posibilitatea prelungirii sau reîntregirii familiei.
Salariul depăşeşte 1.000 de euro pe lună, la care se adaugă gărzile, concediu de 30 de zile, masa şi cazarea fiind asigurate de angajator. În unele situaţii, patronii spitalelor plătesc chiar cursurile de limbă italiană şi tariful de mediere pe care în mod normal îl plăteşte angajatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite