Mierea poate fi ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care vinde miere conform normelor europene de mediu e jurist şi are 34 de ani. Primul apicultor din Mehedinţi care produce miere ecologică este Cristian Angel Băloi, un tânăr de 34 de

Omul care vinde miere conform normelor europene de mediu e jurist şi are 34 de ani.

Primul apicultor din Mehedinţi care produce miere ecologică este Cristian Angel Băloi, un tânăr de 34 de ani care, pe lângă profesia de şef de personal la şantierul naval "Severnav", din Drobeta-Turnu Severin, are şi o mare pasiune: albinele. De profesie jurist, tânărul oferă consultanţă oricărui apicultor român care doreşte să acceseze fondurile oferite de Bruxelles.


Născut "cu stupi în casă", cum îi place să spună, apicultorul şi-a luat rolul în serios şi nu mai are timp liber pentru alte activităţi. După orele 16.00, când iese de la serviciu, şi în toate zilele de wekend, stă numai printre albine. Îi place această muncă şi recunoaşte că îi aduce foarte mulţi bani în raport cu efortul depus. Devenit preşedintele unei asociaţii locale a apicultorilor, Pro Apis, tânărul a deschis şi o firmă de consultanţă prin care promite că-i va ajuta pe toţi apicultorii din Mehedinţi să întocmească proiecte şi să atragă fonduri structurale ori să producă miere ecologică, aşa cum a făcut el.


Miere ecologică din 50 de stupi


Nu este mare greutate, spune el, voinţă să ai. Cristian Băloi ne-a povestit că în prezent are 250 de stupi din care 50 vor produce miere ecologică începând din această primăvară. A fost nevoie să aştepte un an de zile, cât este minimum perioadei de conversie, ca să poată fi autorizat de o firmă de specialitate. Iniţial s-a documentat prin vizitele efectuate la apicultori din Italia, Austria şi Germania, după care a accesat un proiect SAPARD, în valoare de 10.200 de euro, pentru 50 de stupi ecologici. "Nu a fost greu, pentru că de profesie sunt jurist şi economist.

Eu am întocmit proiectul cu ajutorul ghidului solicitantului. Sunt gata să ajut orice apicultor care vine la mine, mai ales că acum am firmă de consultanţă", povesteşte Cristian. Cu banii obţinuţi şi-a achiziţionat stupi ecologici care au o altă dimensiune faţă de ceilalţi stupi, i-a vopsit ecologic, şi-a cumpărat inventar apicol şi faguri în sistem ecologic.

N-are voie să dea zahăr la albine ori să le trateze cu amitraţi, ci doar cu acid oxalic sau acid formic printr-o tehnologie aparte. Perioada de autorizare este de minimum un an dacă îţi cumperi faguri ecologici, altfel aştepţi doi ani de zile.

Eu, acum, în primăvară, mai exact din luna mai, pot să vând deja miere ecologică. La fiecare lot scos la vânzare, o firmă autorizată îmi eliberează un certificat de miere ecologică nu înainte de a-i testa calităţile. Avantajul este că mierea ecologică este mai scumpă cu 15 sau 20 de procente faţă de mierea obişnuită şi o poţi comercializa fără probleme în ţările din Uniunea Europeană", ne-a declarat Cristian Băloi.

Legislaţia europeană e favorabilă românilor

Cei care sunt la curent cu legislaţia în domeniu ştiu că şi statul român acordă subvenţii apicultorilor. Este vorba de 20 de lei pentru fiecare familie de albine, dacă dovedeşti că ai livrat la un procesator autorizat minimum 10 kg de miere. Dacă albinele au fost tratate, primeşti numai şase lei de familie.


Cristian Băloi are şi un site comercial, foartebun.ro, pe care l-a făcut anul trecut şi care l-a ajutat în dezvoltarea afacerii. Pe viitor vrea să ia legătura cu marii cultivatori de rapiţă, de pomi fructiferi şi de floarea-soarelui din judeţ, pentru a-i ajuta la polenizare, dacă se poate contra cost, ca să facă bani şi din asta. "Există studii care spun că o polenizare făcută cum trebuie dublează producţia.

E posibil ca apicultorul care vine cu stupii lângă floarea-soarelui sau rapiţă să primească bani de la cel care le-a cultivat. Sau invers. Oricum, eu vreau să-i ajut pe toţi apicultorii să ia toate formele de subvenţie de la stat şi să înveţe tehnologii moderne.

Apicultura este o pasiune extrem de bănoasă. Cine se pricepe înţelege ce spun!", a încheiat zâmbind Cristian Băloi. Consilierul pe probleme de ecologie, vie şi vin din cadrul Direcţiei Agricole Mehedinţi Elena Lăcătuşu ne-a spus că, din nefericire, Cristian Angel Băloi este singurul apicultor din judeţ înregistrat că va produce miere ecologică cu toate că şi ceilalţi au fost informaţi despre avantajele şi beneficiile acestui pas important.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite