Miel la remorcă cu 14 lei kilogramul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda pretenţiilor europene, comercianţii descurcăreţi nu se tem de normele UE, care îi îndepărtează pe ciobani de la tarabe şi le face loc măcelarilor Ultima lună a fost una de

În ciuda pretenţiilor europene, comercianţii descurcăreţi nu se tem de normele UE, care îi îndepărtează pe ciobani de la tarabe şi le face loc măcelarilor

Ultima lună a fost una de foc pentru crescătorii de oi. Normele europene le interzic acestora să mai vândă carne după cum îi duce capul. Aşa că ciobanul cu şuba miţoasă şi cuşma pe o ureche nu mai are ce căuta în pieţe sau hale de carne. Mieii ajung pe mâna măcelarilor şi apoi la consumator. Cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic.

La aproximativ 20 de kilometri de Bucureşti, localnicii din Adunaţii Copăceni şi Călugăreni se pregăteau ieri de obişnuitul comerţ cu miei, oi şi berbecuţi. Toţi cunosc noile norme de negoţ cu animale domestice, dar la fel de bine cunosc şi metodele de fentare a acestora.

"Avem şi miei, cum să nu? Că doar vine Paştele!"

Cea mai la îndemână şmecherie este afişarea pe poarta casei a unei pancarte cu "Vând porc, vită". "Avem şi miei, cum să nu? Că doar vine Paştele!", a răspuns un bărbat din Călugăreni care s-a recomandat Silviu. El cere 14 lei/kg de carne de miel. "Dacă vreţi, sun acum pe un băiat să vină cu un miel. Dacă mai aveţi răbdare, peste două zile mă găsiţi aici pe mine şi pe cumnatul meu, care vine cu remorca plină cu miei", a promis Silviu, care înainte de toate s-a asigurat că i-am notat numărul lui de mobil. "Ia spuneţi, domnişoară, câţi miei luaţi, că vi-i dau eu mai ieftin. Am 400 de oi. Cum vreţi, vi-l tai în faţă sau vi-l dau viu?", a încercat şi Adnan, vecinul lui Silviu. Ca să fie sigur de afacere, el a dat asigurări că nu se încurcă cu târgul unde "se bagă veterinarii şi măresc preţul" şi, bineînţeles, a ţinut să îmi lase numărul lui de telefon şi al soţiei, Iuliana.

La Adunaţii Copăceni, oferta specială era pastrama de oaie, care, preparată cu niscaiva condimente speciale, costă 22 de lei. "Noi mai bine mergem la Bucureşti, în Obor, să luăm miel gata tăiat, curat, parafat", a mărturisit patronul unui chioşc din localitate.

Între timp, vestitul târg de animale de la marginea Călugărenilor este pustiu şi se pare că aşa va fi şi sâmbătă, când este zi de obor. Cine să se încurce cu noile reglementări în comerţul cu miei de Paşte, când vânzarea la poartă merge în continuare brici.

Pulpă cu parafă şi certificat medical

Hala Obor din Capitală. De câteva zile a început vânzarea mieilor, după ce hala nouă s-a transformat în măcelărie. Norme europene, spun medicii. "Ei sunt obligaţi să aibă condiţii de măcelărie, nu de hală. Produsele nu mai stau unele peste altele. Nu mai au tarabe, ci vitrine frigorifice", spune medicul veterinar Alexandrina Stoica, responsabilul zonei Obor din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Bucureşti.

Condiţiile de igienă ale Uniunii Europene nu mai permit unele obiceiuri arhaice atunci când este vorba de vânzarea mieilor. "Îi autorizăm numai dacă sunt constituiţi în societăţi comerciale. Nu pot să autorizez pe unul care vine de la ţară cu doi sau zece miei că ar vrea să vândă şi el la Bucureşti", explică doctorul Constantin Savu, şeful DSV Bucureşti. În aceste condiţii, medicii spun că au un control mai sigur asupra produsului vândut. Lotul de miei care intră la comercializare este avizat de medicul care a autorizat tăierea. Mai mult, pe miel apare obligatoriu şi marca de sănătate, care poate fi văzută în zona greabănului sau pe spată şi pulpă.

Doctorii susţin că, pentru a respecta normele europene, un reprezentant al DSV va sta permanent în spaţiile de vânzare. Aceştia vor fi prezenţi de la ora 7 dimineaţa şi până la ora 20. Programul special a început de luni şi va dura până pe data de 7 aprilie. "Vom sta cu ochii pe ei, iar dacă nu respectă normele de igienă, avem grijă să îi sancţionăm", adaugă medicul Alexandrina Stoica. Producătorii particulari de la Obor, transformaţi de legislaţia europeană în măcelari, sunt obligaţi să respecte câteva norme de igienă. Întreaga marfă este expusă în boxe transparente, închise şi în condiţii de frig. Porţionarea carcasei nu se mai face pe tarabă, ci pe un butuc special de măcelărie, în timp ce cuţitul trebuie sterilizat periodic. Pentru asta, fiecare boxă este dotată cu instalaţie de sterilizare şi de apă caldă şi rece.

Măcelarii, nemulţumiţi de vânzări

Primele zile de comercializare a mieilor nu le dă curaj şefilor de măcelării. "Slabă mişcare. Vânzarea e cu mai bine de jumătate sub nivelul celei de anul trecut din aceeaşi perioadă", constată administratorul halei de carne de la Obor, Nelu Glăvan. Vânzătorii de miei mai au o problemă - preţurile. Acestea variază de la 13,9 lei la 15 lei pe kilogramul de carne de miel şi sunt considerate mici. La rândul lor, şi ciobanii protestează. "Ne ia mielul la 10 sau 11 lei kilogramul, tăiat, iar noi am vrea să îl dăm la vreo 13 lei", se plânge Mihai Marcu, cioban din comuna Progresul din judeţul Călăraşi.

Sacrificarea în aer liber, cu autorizaţie specială

În pieţele din Capitală, vânzarea mieilor vii, sau tăierea în faţa clientului este interzisă. Va fi totuşi o derogare specială din partea Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Bucureşti, în Piaţa Apărătorii Patriei. "Sunt în procedura de autorizare. Dacă vor respecta normele de igienă, vom permite tăierea sub stricta supraveghere a veterinarului", a adăugat doctorul Savu. Potrivit directorului DSV, mieii vii vor fi ţinuţi în ţarcuri speciale şi duşi apoi la locul de tăiere. Operaţiunea de abatorizare în Piaţa Apărătorii Patriei ar putea începe de sâmbătă, dacă în urma inspecţiei făcute de medicii veterinari spaţiul este considerat igienic.

Specialităţi de sezon, la poarta crescătorului

La Adunaţii Copăceni, oferta specială era pastrama de oaie, care, preparată cu niscaiva condimente speciale, costă 22 de lei/kg. "Noi mai bine mergem la Bucureşti, în Obor, să luăm miel gata tăiat, curat, parafat", a mărturisit patronul unui chioşc din localitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite