Micul trafic la granita romano-ungara va rezista si dupa retragerea permiselor de libera trecere
0Se cauta cafea, ciocolata, gordon-bleu si hamburgeri
Micul trafic de frontiera, o activitate reglementata prin Conventia dintre Ungaria si Romania, incheiata in 1969, oferea mici facilitati vamale locuitorilor din zona de frontiera. In prezent, situatia s-a schimbat. Locuitorii din localitatile de frontiera pot calatori zilnic in Ungaria si pot aduce, scutiti de taxe, bunuri de pana la 20 euro de persoana, iar o data pe luna, echivalentul a 100 de euro. In Salonta si Valea lui Mihai, exista chiar vami feroviare destinate micului trafic. Comerciantii profilati pe traficul clandestin de produse nu vor fi afectati de o eventuala disparitie a permiselor, preconizata printr-o noua conventie pregatita de Ungaria si Romania. Zilnic, mii de romani fac iesiri in tara vecina pentru a aduce produse pe care le cumpara din angrouri, pe care apoi le revand propriei clientele sau comerciantilor din piete. Seful vamii Bors sustine ca micul trafic de produse s-a injumatatit in ultimul an. In ultimele 6 luni, in Oradea s-au deschis 3 supermarketuri si un angro tip Metro. "Diferenta de aflux s-a vazut cel mai bine in preajma sarbatorilor. In anii precedenti, cand lumea mergea sa se aprovizioneze dincolo, timpul de asteptare era de cateva ore in vama Bors. Acum, de cel mult 10-15 minute. Putini se mai duc, prefera sa-si cumpere cele necesare in Oradea", declara subcomisarul Vasile Domut, seful PCTF Bors. Cei care isi fac cumparaturile in Ungaria spun ca prefera supermarketurile din tara vecina pentru calitatea produselor si a deservirii. Pe de alta parte, preturile la unele produse - ca de exemplu la electrocasnice - sunt cu pana la 30 la suta mai mici decat ale celor similare din Romania. Chiar si asa, o deplasare implica eforturi financiare destul de mari: asigurare, benzina, bani de drum si 4 controale vamale, motiv pentru care numarul celor care si-au construit o mica afacere din traficul clandestin de marfuri a scazut. "Merita sa mergi doar cand sunt promotii sau daca aduci in cantitati foarte mari. Acum este destul de greu", sustine unul dintre micii traficanti care isi etaleaza marfurile in piata agroalimentara Cetate. "Eu mai aduc doar cafea, ciocolata, carne de pui sau de curcan sau semipreparate - chiftele, gordon-bleu si pastile pentru hamburger, parizer si salamuri, mai ales la comanda. Astea trec". Avand in vedere ca preturile practicate de comerciantii din piata sunt mai mici decat cele din magazinele de resort (aripile de pui si parizerul costa la comerciantii clandestini 50.000 lei/kg, pulpele de pui si curcan la 60.000 lei/kg, salamurile intre 50.000 si 70.000 lei/kg, cafeaua Fort la 50.000/pachetul de 250 g), afacerea merge, iar micul trafic de frontiera va continua sa se manifeste.