Micul dejun, secretul premianţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă sănătoasă are efect asupra performanţelor şcolare ale copiilor, susţin mai multe studii. Nutriţioniştii de la American Society for Nutrition sunt de părere că un prim pas pentru

O dietă sănătoasă are efect asupra performanţelor şcolare ale copiilor, susţin mai multe studii. Nutriţioniştii de la American Society for Nutrition sunt de părere că un prim pas pentru îmbunătăţirea performanţelor intelectuale ale copiilor este să vă asiguraţi că cel mic respectă zilnic orarul meselor şi că mănâncă dimineaţa.

Studiile celor de la American Society for Nutrition (ASN) arată că, fără mic dejun, copiii se concentrează mult mai greu şi reţin mult mai puţine informaţii. Cei mici nu trebuie să mănânce însă alimente grele (ouă sau cârnaţi) zilnic.

Din compoziţia micului dejun, în primul rând nu trebuie să lipsească merele, bananele şi strugurii - câteva dintre fructele pe care copilul ar trebui să le aibă zilnic şi la şcoală. De regulă, din gustarea zilnică a copiilor n-ar trebui să lipsească măcar un fruct.

La micul dejun, sunt recomandate cu căldură de către nutriţioniştii ASN cerealele cu lapte. Alegeţi cereale care nu conţin zahăr, iar dacă cel mic doreşte, îi puteţi amesteca mai multe tipuri de cereale în acelaşi castron, recomandă nutriţioniştii. În perioada de dezvoltare, produsele lactate sunt extrem de importante pentru copii. Iaurtul, brânza, laptele sunt surse excelente de calciu.

Mic dejun cu cereale

Pentru prepararea sendvişurilor, folosiţi cel mai bine pâine neagră sau integrală, recomandă specialiştii în nutriţie. Pentru preparare este bine să folosiţi brânza, untul, carnea cât mai puţin conservată şi să adăugaţi cât mai multe legume, în special morcovi, roşii, salată.

Toate aceste preparate satură şi împiedică astfel copiii să mai mănânce prăjituri şi chipsuri, bogate în grăsimi nesănătoase şi zaharuri rafinate care sunt asimilate foarte rapid şi care nu au nicio valoare nutriţională. Cerealele, margarina şi peştele oceanic gras sunt surse excelente de vitamina D, care ajută la gestionarea corectă a calciului în organism şi la formarea unui sistem osos sănătos.

Carnea, mai ales carnea roşie şi ficatul, sunt surse excelente de fier. Fasolea şi lintea, legumele verzi şi cerealele reprezintă, de asemenea, surse importante de fier. Citricele, kiwi, roşiile şi cartofii sunt surse foarte bune de vitamina C, esenţială pentru sănătate.

În plus, vitamina C ajută la absorbţia fierului, aşa că un suc de fructe (de portocale) şi o masă bogată în alimente care conţin fier sporesc cantitatea de fier absorbită. Untul, margarina, laptele, legumele verzi, morcovii, caisele sunt surse de vitamina A care ajută copiii să aibă o vedere bună şi o piele sănătoasă.

Cofeina, proscrisă

Pentru a putea învăţa după-amiaza, copiii au nevoie de o masă de prânz adecvată. Dacă copilul dvs. se află la şcoală la ora prânzului, aveţi grijă să consume combinaţii de produse făinoase (pâine, paste), proteine (carne, alune) şi câteva fructe sau legume (ori ambele).

Un prânz alcătuit doar din fructe şi dulciuri nu le asigură cantitatea de energie de care au nevoie, susţin nutriţioniştii. Ar fi bine, de asemenea, să eliminaţi din dieta copiilor cofeina prezentă în băuturile carbogazoase de tip cola şi în anumite tipuri de gumă de mestecat.

În cazul copiilor care au o greutate şi o înălţime mai mică decât cele ale unui adult dozele de cofeină din astfel de produse au prin urmare un efect de două-trei ori mai puternic decât în cazul adulţilor. În timp, cofeina le poate provoca celor mici probleme de concentrare şi învăţare. Dacă este consumată seara, cofeina poate cauza insomnii şi poate afecta astfel capacitatea de memorare.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indicaţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite