Internet Explorer îşi pierde unicitatea la Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internet Explorer îşi pierde unicitatea la Microsoft
Internet Explorer îşi pierde unicitatea la Microsoft

Compania americană Microsoft va accepta folosirea în cadrul sistemului său de operare, Windows, şi a altor browsere de internet, precum Firefox, Opera sau Safari, în vederea rezolvării litigiului cu Uniunea Europeană privind concurenţa neloială. În prezent, singurul browser acceptat de Microsoft este Internet Explorer.

Comisia Europeană a anunţat, vineri, printr-un comunicat, că Microsoft a propus ca soluţie pentru rezolvarea litigiului privind concurenţa neloială, instalarea  în cadrul noului său sistem de operare, Windows 7, a unei ferestre care să permită alegerea mai multor browsere, informează NewsIn.

Microsoft nu va instala aceste aplicaţii concurente propriului browser, Internet Explorer, în mod automat, în următorul său sistem de operare. Windows 7 doar va prezenta utilizatorilor mai multe browsere, oferindu-le posibilitatea de a şi le instala singuri pe cele pe care doresc să le folosească.

Producătorii de componente de calculator vor avea posibilitatea, datorită noului Windows, atât de a instala mai multe browsere concurente, pentru a se asigura ca ele vor apărea, în mod implicit, pe computere utilizatorilor, în momentul pornirii calculatorului, cât şi dezactivarea browser-ului Internet Explorer.

Soluţia prezentată, vineri, de gigantul american este mult diferită de cea propusă Comisiei Europene, la jumătatea lunii iunie, când Microsoft spunea că va comercializa sistemul de operare Windows 7 fără niciun browser. Propunerea făcută atunci a fost privită cu scepticism de Comisie.

Microsoft Corp dorea, la mijlocul lunii iunie, să vândă în Europa noua versiune a sistemului de operare Windows fără browser-ul Internet Explorer, în contextul în care gigantul american a trebuit să suporte în ultimele luni critici din partea autorităţilor europene privind tacticile antitrust.

În luna ianuarie, grupul american a fost acuzat că a profitat de poziţia dominantă pe care o deţine, în ceea ce priveşte promovarea Internet Explorer. Microsoft s-a apărat, spunând că browser-ul este parte integrantă din sistemul de operare şi nu ar trebui eliminat.


Cu soluţia comunicată vineri, Microsoft evită o nouă condamnare pentru abuz prin poziţie dominantă. Cu aceast compromis  major, totul este pregătit pentru ca Windows 7 să poată fi lansat, în cele mai bune condiţii, pe 22 octombrie 2009.
 
Circa 60% din utilizatorii de internet folosesc Internet Explorer, în timp ce Firefox este utilizat de 30% dintre aceştia. Browser-ul Opera este folosit doar de 4% dintre utilizatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite