Micii agricultori riscă să rămână fără banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană intenţionează să ridice plafonul pentru acordarea subvenţiilor, de la 0,3 la minimum 5-10 hectare. Fermele de mici dimensiuni, care produc în special pentru consum propriu,

Comisia Europeană intenţionează să ridice plafonul pentru acordarea subvenţiilor, de la 0,3 la minimum 5-10 hectare.

Fermele de mici dimensiuni, care produc în special pentru consum propriu, nu vor mai putea beneficia de subvenţie, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene. Federaţia sindicală Agrostar nu este însă de acord cu propunerile Bruxelles-ului, care ar dezavantaja România, din cauza numărului mare de ferme de subzistenţă.

Comisia Europeană a propus creşterea pragului minim al suprafeţelor pentru care fermierii beneficiază de plăţi agricole. De altfel, forul de la Bruxelles are în vedere un pachet de măsuri care să reformeze Politica Agricolă Comuncă (PAC). De exemplu, CE propune limitarea sprijinului financiar acordat fermelor mari. În cazul nivelului maxim al subvenţiei, măsura are ca scop eliminarea sprijinului pentru fermele de dimensiuni foarte mari.

"Comisia Europeană propune introducerea unor limite în acordarea subvenţiilor, prin plafonarea nivelului maxim şi minim acordat. Această măsură va afecta Polonia şi România, unde există cele mai multe gospodării de mici dimensiuni", a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dacian Cioloş, citat de Mediafax. În prezent, subvenţiile din fonduri UE sunt acordate în România agricultorilor care au cel puţin o suprafaţă de teren de 0,3 hectare, iar măsura propusă de Comisia Europeană ar ridica acest plafon la cinci-zece hectare, potrivit preşedintelui federaţiei sindicale Agrostar, Ştefan Nicolae.

40% din gospodării sunt de subzistenţă

Acesta a arătat că nu este de acord cu propunerile Comisiei, care ar dezavantaja România. "Nu suntem pregătiţi să eliminăm subvenţiile pentru fermele mici fără să le oferim o alternativă. (...) Peste 40% din ferme sunt de subzistenţă şi este prea devreme pentru aplicarea acestei propuneri", a spus Ştefan. În prezent, fermierii români beneficiază de un nivel al subvenţiilor mai redus decât în alte state UE şi urmează să se alinieze la nivelul european în 2013.

Pentru a primi plata, agricultorii trebuie să respecte bunele practici agricole şi de mediu - un set de 11 reguli de întreţinere a solului - iar din 2012 vor trebui să îndeplinească şi alte condiţii, numite exigenţe statutare de management (reguli care privesc, de exemplu, protecţia mediului şi bunăstarea animală). Comisia a lansat spre dezbatere documentul care cuprinde propunerile de reformare a PAC pe 20 noiembrie, iar o decizie privind măsurile care vor fi adoptate va fi luată după consultări cu toate statele-membre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite