"Mi-e teama, dar tocmai de asta vreau sa merg in Antarctica"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intre temerarii expeditiei romanesti in Antarctica se va afla si Ileana Bocanciu, vicepresedinta Asociatiei de Turism Chindia din Targoviste. Pasionata de alpinism si drumetii, Ileana si-a petrecut

Intre temerarii expeditiei romanesti in Antarctica se va afla si Ileana Bocanciu, vicepresedinta Asociatiei de Turism Chindia din Targoviste. Pasionata de alpinism si drumetii, Ileana si-a petrecut jumatate din viata pe crestele muntilor si in pesteri, participand la diverse expeditii. Printre acestea, cucerirea celui mai inalt varf al Europei, Elbrus, din Caucaz (5.642 metri). S-a nascut in urma cu 37 de ani, in Fieni, judetul Dambovita, este casatorita cu Marius Prundaru, profesor de sport, si are doi copii, de 5 si 7 ani.
- Care este rolul dumnea-voastra in aceasta expeditie?
- Practic, eu voi face de toate. Voi filma, voi fotografia, ma voi ocupa de gospodarie. Pentru mine aceasta expeditie reprezinta extraordinar de mult si ma va ajuta in viitoarea profesie de geograf. Nu stiu ce vom gasi acolo, pentru ca este prima data cand aceasta baza va fi locuita de romani. Steagul romanesc va flutura in Antarctica. In apropiere, la cativa kilometri de noi, exista bazele rusa si chineza, cu care sper sa colaboram. Vom locui in trei module. Plecarea va fi sambata, 31 decembrie, de pe Aeroportul Otopeni. Ajungem la Londra, de acolo in Singapore, apoi in Aus-tralia. De acolo vom fi preluati de un spargator de gheata chinezesc, care ne va duce in Antarctica. Cred ca in jurul datei de 10-15 ianuarie 2006, in functie de conditiile meteo, vom poposi la baza.
- V-ati pregatit pentru frig?
- Sigur ca da. Dar in Antarctica acum e vara. Ziua e foarte lunga, iar daca avem noroc vom avea parte si de temperaturi pozitive. Cand e "canicula". Vom fi imbracati in costume speciale. Nu cred ca or sa fie probleme cu frigul, pentru ca suntem obisnuiti si antrenati. Doar am trait atata pe munte si vara, si iarna. Cele mai scazute temperaturi din aceasta perioada in Antarctica nu vor fi mult diferite de cele de la Vf. Omu - minus 20-30 grade Celsius.
- Ce v-ati pus in rucsac?
- Strictul necesar: sosete de lana, caciula, capison, bocanci, pantaloni, toate trebuie sa fie calduroase. In total cantaresc 20 de kilograme. De mancare vom avea supa la plic, biscuiti, cacao, ciocolata si lapte condensat.
- Plecati singura, iar sotul ramane cu cei doi copii de Revelion. Va intelege pasiunea pentru expeditie?
- Normal, altfel n-am fi impreuna. Si el iubeste muntele, iar pe copii i-am scos in natura inca de la 2-3 luni. Sunt obisnuiti. Acum, cand au auzit ca plec in Antarctica, vor si ei sa vina, m-au batut mereu la cap: "Mami, mami, ia-ne si pe noi acolo!"
- Nu va e teama de necunoscut? Totusi, Antarctica nu inseamna Varful Leaota.
- Ba da. Mi-e frica de intuneric, de inaltime, de frig, dar tocmai din pricina asta vreau sa merg in Antarctica, vreau sa-mi inving temerile si sa-mi demonstrez mie insami ca pot rezista. Sa stiti ca organismul uman are resurse nebanuite. Noi, oamenii, nici nu stim cate putem suporta in conditii extreme.
- Ce veti face la intoarcerea in Romania?
- In primul rand vreau sa scriu o carte despre experienta aceasta senzationala si unica. Apoi vreau sa popularizez intreaga activitate de cercetare in Antarctica prin scoli si case de cultura. Sa organizez conferinte pe aceasta tema, discutii, seminarii, expozitii de fotografii si proiectii de diapozitive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite