"Mi-e lehamite de Italia!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce guvernul italian adoptă tot felul de legi împotriva imigraţiei ilegale, românii cu acte în regulă şi loc de muncă îşi văd în continuare de treabă. Însă unii dintre ei,

În timp ce guvernul italian adoptă tot felul de legi împotriva imigraţiei ilegale, românii cu acte în regulă şi loc de muncă îşi văd în continuare de treabă. Însă unii dintre ei, chiar dacă locuiesc de mulţi ani în Italia, au decis să lase totul în urmă şi să revină acasă.

Gălăţeanul Andrei Paşcu, 42 ani, lucrează de patru ani la o firmă de construcţii din Roma. "De anul trecut, în Italia nu se mai poate trăi dacă eşti român! Tensiuni din toate părţile: politicienii ne atacă, oamenii de rând, la fel. În august îmi iau familia şi vin acasă.
Definitiv!", spune Andrei.

Nu este încă un fenomen, dar există români care vor să părăsească Peninsula din cauza atitudinii localnicilor

În timp ce guvernul încearcă să rezolve "problema rromilor şi a românilor", unii conaţionali din Italia cedează presiunii psihice şi revin acasă definitiv.

Pe fondul tensiunilor fără precedent din ultimele luni, tot mai mulţi români îşi încheie conturile cu Italia, lăsând în urmă totul. Sunt oameni oneşti, care au muncit din greu, care acum trăiesc o mare dezamăgire.

"În august mă întorc acasă"

Andrei Paşcu (42 ani), din Galaţi, lucrează la o firmă de construcţii din Roma de patru ani. "M-am săturat de Italia. De anul trecut, aici nu se mai poate trăi dacă eşti român! Tensiuni din toate părţile: politicienii ne atacă, oamenii de rând, la fel, am devenit duşmanul cel mai de temut al italienilor. M-am hotărât ca în august să-mi iau familia şi să mă întorc acasă. Definitiv!", spune cu amărăciune gălăţeanul.

Soţii Codrin şi Mihaela Păduraru (37 de ani, respectiv, 34 ), din Iaşi, au venit în Italia acum 11 ani. Familia, perfect integrată şi respectată de vecini şi de patroni, a decis să o ia de la capăt în România.

"Nu mai rezistăm din două motive: unul e cel al războiului dus împotriva noastră, care ne afectează într-atât că suntem dispuşi să întoarcem spatele Italiei; al doilea este cel al incertitudinii viitorului - viaţa e scumpă, e din ce în ce mai greu să trăieşti. Apoi mi-e teamă să-mi las copiii singuri după atâtea accidente şi violenţe. În ţară e mai bine, vreau să le ofer copiilor mei siguranţă şi linişte!", afirmă Codrin.

Mihaela condamnă atitudinea presei din Italia şi a guvernului actual faţa de români: ,,Ne este ruşine să ieşim în lume! Ce vină avem noi, majoritatea, care muncim cinstit şi trăim la un loc cu italienii, că există un Mailat sau un Rus? Mi-e lehamite de ţara asta şi de ignoranţa lor!"

Declin economic şi social

O altă familie, din Piatra Neamţ, îşi face bagajele. Elena şi Valentin locuiesc de 14 ani la Roma. Femeia a îngrijit bătrâni, iar soţul a lucrat la o firmă de prelucrare a marmurei.

Au ridicat o casă în România, şi-au întemeiat o familie şi acum, nemulţumiţi de declinul social şi economic al Italiei, se întorc la Piatra Neamţ. "Avem un copil mic şi nu ne permitem să-l creştem în acest mediu; de ce să ne chinuim aici, când putem deschide o firmă de construcţii în ţară, la experienţa acumulată aici?", susţine Elena.

Madridul critică Roma

Italia este singura ţară membră UE în care taberele ilegale au fost tolerate şi foarte puţin controlate de către autorităţi. După victoria lui Prodi în alegerile din 2006, atacurile politicienilor din opoziţie şi ale presei de dreapta au fost determinante în provocarea isteriei italienilor împotriva românilor.

În comparaţie, consilierul pentru imigraţie din Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, într-o întâlnire cu ministrul muncii şi imigrării, Celestino Corbacho, şi-a manifestat dezacordul cu privire la politica de imigrare practicată de Italia. Acesta a subliniat că, în Spania, "românii sunt un model de integrare socială". În ceea ce priveşte atitudinea faţă de imigranţii români, consilierul a declarat că Italia este un exemplu de "unde se ajunge atunci când se practică o politică bazată pe sloganuri".

Imigraţia ilegală, considerată infracţiune

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a condus, ieri, la Napoli, prima şedinţă a guvernului său după victoria la alegerile legislative.

În cadrul reuniunii a fost aprobat un pachet de măsuri privind combaterea infracţionalităţii şi imigraţiei ilegale.
Potrivit proiectului, imigraţia ilegală va fi inclusă în Codul Penal italian ca infracţiune. Totodată, executivul a decis că intrarea clandestină în Italia va constitui o circumstanţă agravantă pentru cei care se fac vinovaţi de delicte, antrenând suplimentarea automată a pedepsei cu o treime.

Amenzi de 150.000 €

Persoanele care închiriază locuinţe imigranţilor ilegali vor fi pasibile de pedepse de până la trei ani de închisoare şi amenzi de 150.000 de euro. Guvernul a mai anunţat numirea unor comisari cu prerogative speciale, pentru a rezolva problema taberelor de romi din mai multe oraşe. Decretul, aplicabil imediat, este însoţit de un proiect de lege care va fi adoptat de parlament până în vara acestui an.

Şedinţa, organizată în mod simbolic la Napoli, a avut loc în condiţiile în care, marţi, a avut loc o dezbatere aprinsă în Parlamentul European pe tema romilor în Europa. (Cătălina Mihai)

Şomajul şi criza economică nu-i alungă pe români din Spania

Deşi criza economică din Spania este un motiv de îngrijorare pentru toată lumea, românii nu consideră că întoarcerea acasă este o alternativă.

Numărul şomerilor români din zone precum Comunitatea Valenciană este din ce în ce mai mare. Însă aceştia nu se grăbesc să se întoarcă în ţară, ci preferă migraţia în alte oraşe spaniole. Managerii firmelor de transport terestru au făcut reduceri însemnate la costurile biletelor pentru România, dar nu au primit răspunsul aşteptat. "Autocarele pleacă aproape goale.

În schimb, cursele interne către localităţi precum Murcia, Alicante sau Barcelona sunt mai aglomerate ca niciodată, pentru că zonele agricole sau oraşele mari ale Spaniei oferă mai multe posibilităţi de angajare", precizează Angela Garcia, reprezentanta unei agenţii de transport româno-spaniole, din Castellon. (Carmen Kulcsar)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite