Mexic: "Capela Sixtină" de cristal, cercetată de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mina din apropiere de localitatea mexicană Naica (statul Chihuahua) este considerată de experţi "Capela Sixtină a cristalografiei", relatează "El Pais". Din această mină, una dintre cele

Mina din apropiere de localitatea mexicană Naica (statul Chihuahua) este considerată de experţi "Capela Sixtină a cristalografiei", relatează "El Pais". Din această mină, una dintre cele mai importante din lume, se extrage plumb şi argint, dar unicitatea sa constă în faptul că aici s-au descoperit cele mai mari cristale din lume. Cercetătorii spanioli şi mexicani au cercetat recent misterele coloanelor de cristal, care ating lungimi de până la 11 metri. Cristalele - de uluitoare claritate - au în compoziţie selenit, ghips mineral supranumit "lumina lunii", datorită reflexelor produse de infimele inserţii fluide pe care le conţine. Experţii au dedus că dimensiunile neobişnuite ale cristalelor prismatice s-ar datora unei situaţii foarte rare în privinţa modului de formare şi a mediului.

Coloane spectaculoase

"Când intri în mina de la Naica, ai impresia că un râu curge dedesubtul tău", a mărturisit Manuel García Ruiz, cristalograful spaniol care a condus studiul. Intrarea în una dintre galeriile de aici nu e uşoară, din cauza temperaturii de 50 de grade şi a umidităţii de 96%. Începând de la 120 de metri, ceea ce acum este mină înainte era acoperit de apă. Exploatarea metalelor coboară însă mai adânc, ceea ce înseamnă că apa trebuie pompată continuu. Pomparea face posibilă intrarea în galeria descoperită în 2000. Cu circa 100 de ani în urmă, exista numai o altă galerie, numită Las Espadas. Dar cristalele de aici erau mult mai mici, de până la un metru lungime, multe fiind scoase din Mexic. Se speră să nu se întâmple acelaşi lucru cu coloanele spectaculoase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite