Metode de exersare a memoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudoku şi o dietă pe bază de peşte menţin sănătatea creierului Păstrarea unei greutăţi corporale normale şi verificarea periodică a glicemiei sunt factori importanţi în prevenirea

Sudoku şi o dietă pe bază de peşte menţin sănătatea creierului

Păstrarea unei greutăţi corporale normale şi verificarea periodică a glicemiei sunt factori importanţi în prevenirea declinului mintal.

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea de memorare a creierului se degradează. Există însă o serie de activităţi de rutină, precum consumarea unor alimente pe bază de peşte sau realizarea unor activităţi în gospodărie care ajută la păstrarea capacităţii cognitive cât mai mult timp.

"Creierul poate fi consolidat la fel ca un muşchi al corpului", a explicat dr. Stephen Kritchevsky, cercetător la Universitatea Medicală Centrală Salem, din Carolina de Nord, (SUA) într-un studiu preluat de iVillage.
El a indicat şase paşi care trebuie urmaţi pentru prevenirea declinului mintal.

1 Păstrarea unei greutăţi normale. Indicele de masă corporală (IMC) nu trebuie să depăşească 25 (se calculează împărţind greutatea pe înălţimea ridicată la pătrat). În urma testelor de memorie s-a observat că persoanele cu IMC 20 îşi amintesc în medie nouă din 16 cuvinte, în timp ce persoanele cu IMC 30, specific obezilor, reţin doar şapte din 16. Deşi diferenţa poate părea mică, specialiştii afirmă că este suficientă pentru a avea un impact negativ asupra memoriei.

2 Mâncaţi zilnic salate. Potrivit cercetărilor, persoanele care au consumat trei porţii de legume zilnic au redus declinul cognitiv pe o perioadă de şase ani, cu 40 la sută. Pentru un efect mai mare adăugaţi în salată spanac, seminţe de floarea soarelui şi alune.

3 Acordaţi o atenţie sporită lucrurilor din jur . Cu trecerea anilor este mai greu să ne concentrăm şi să obţinem informaţii prin toate punctele senzoriale. Medicii recomandă să dăm drumul radioului sau televizorului şi să încercăm să rezolvăm un joc sudoku sau cuvinte încrucişate.

4 Mâncaţi peşte. S-a observat că persoanele care mănâncă peşte sau fructe de mare, cel puţin o dată pe săptămână, au o memorie mai bună decât cei care nu consumă acest aliment.

5 Verificaţi-vă periodic glicemia! Chiar dacă nu sunteţi diabetic este bine să vă măsuraţi nivelul zahărului din sânge, deoarece o glicemie mare, în mod repetat, poate duce la afecţiuni cerebrale sau ale vaselor de sânge.

6 Controlaţi-vă auzul! Cercetătorii americani au descoperit existenţa unei legături între problemele legate de auz şi cele de memorie. Explicaţia constă în faptul că persoanele care au dificultăţi de auz petrec foarte mult timp pentru a înţelege cu exactitate ce a spus persoana de lângă, astfel că nu mai reuşesc să se concentreze asupra memorării conversaţiei. Potrivit medicilor este indicat ca, după vârsta de 50 de ani, să se facă un control medical al urechilor la fiecare trei ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite