Meseria de artist la circ creeaza dependenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* "Ca sa devii artist la circ, trebuie sa fii ordonat si sa renunti la distractii" * Grosul banilor vine din contracte in strainatate

La 53 de ani, Nadia Costache distreaza publicul cand se deghizeaza in clovn. A crescut la Circ; a inceput sa repete numere de acrobatie de la 6 ani, iar la 14 ani a intrat pentru prima oara in manej (scena circului), cu numere de echilibristica si acrobatie. Familia ei a format cu ani in urma trupa Lupascu, care s-a ocupat cu arta circului de peste 100 de ani. Fiul Nadiei, Leonardo, are 21 de ani si este a 7-a generatie de artisti de circ. "Meseria noastra este un stil de viata", spune ea. "Pe langa talent, ca sa fii artist la circ, trebuie sa stii sa iti organizezi ziua, sa renunti la distractii, sa nu pierzi noptile, dar sa iti si placa ceea ce faci". Baiatul ei merge de doua ori pe an la discoteca: are, pur si simplu, alte preocupari. Ca sa se mentina in forma, artistii trebuie sa se antreneze cel putin 3 ore pe zi, iar unii dintre ei isi petrec toata ziua la circ, pentru repetitii. Pentru ca salariile lor sunt la fel de mici ca in orice alt domeniu artistic, artistii romani traiesc din contractele avute in strainatate. Numerele de circ din Romania sunt foarte cautate in afara, pentru ca sunt originale si reusite. Nadia Costache este plecata din tara cel putin 6 luni pe an, timp in care are reprezentatii in sute de orase. S-a intors insa mereu acasa: "Spun gogosi cei care afirma ca li s-au oferit locuri de munca in afara si ca le-a mers mai bine. Nici un circ din afara nu te angajeaza permanent. Esti privit mereu ca un emigrant, eu una nu cred ca poti fi fericit acolo", spune ea. Nu are nici un regret: a renuntat la multe distractii in copilarie, dar a vazut toata lumea, a castigat bine, si-a facut o vila, are masina si se bucura ca poate munci in continuare si ca se poate ocupa de fiul ei. "Este o meserie care te tine in forma, la orice varsta", mai spune Nadia.
In Romania, arta circului se invata de aproape 200 de ani din generatie in generatie
Dintre cei peste 150 de artisti ai Circului Globus, cel mai mic are mai putin de 11 ani si face un numar de echilibristica. Cea mai in varsta artista a Circului este acrobata si invarte persul - bara cu care artistii fac echilibristica - cu energia unei fete de 20 de ani. Ea are 50. Artistii aspiranti invata meserie de la cei mai in varsta, de la sefi de trupa sau coordonatori tehnici, pentru ca arta circului nu se preda in nici o institutie de invatamant din Romania. Ceea ce distreaza publicul o data ascunde pregatiri intense in mai multe etape, care acopera pregatirea scenica, coregrafia, costumele (croite special, pentru fiecare spectacol in parte, la atelierul Circului), muzica - compusa pentru fiecare spectacol - astfel ca fiecare reprezentatie sa aiba nota ei de unicitate. Circul Globus, singurul din tara, reuseste sa aiba cel putin 5 premiere in fiecare stagiune. Ultima reprezentatie, "Ocolul Pamantului in balon", este o adevarata desfasurare de forte: 140 de artisti delecteaza publicul de 3 ori pe saptamana. Cel mai mare succes il au in continuare numerele de dresaj. Este de altfel o arta aparte, care se invata greu; e si foarte solicitanta, pentru ca dresorul trebuie sa petreaca foarte mult timp cu animalele, sa le hraneasca, sa repete cu ele.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite