Mesajul secret al maratonistei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A povestit despre lacrimi şi despre nesfârşita fericire Pe gangul de la intrarea în stadionul olimpic părea o persoană ce se întoarce acasă după o lungă perioadă. Se aştepta să nu

A povestit despre lacrimi şi despre nesfârşita fericire

Pe gangul de la intrarea în stadionul olimpic părea o persoană ce se întoarce acasă după o lungă perioadă. Se aştepta să nu fie nimeni în sufragerie. Lumina să fie stinsă, iar aerul să miroasă a cărţi prăfuite şi şoareci. Dar, surpriză! 70.000 de oameni o aplaudau. Alte sute de milioane priveau la televizor, iar în sufragerie era lumina aprinsă şi începea o petrecere-surpriză.

Constantina Diţă Tomescu a fost încununată drept Regina Maratonului, un titlu pe care-l va purta pe fruntea ridată vreme de patru ani. Poporul ei dormea când a câştigat lupta. Când s-au trezit, supuşii noii regine s-au frecat la ochi.

Nu le venea să creadă că, în timp ce visau, o alergătoare a cucerit lumea în numele lor. Maratonista a scris una dintre cele mai frumoase poveşti olimpice ale românilor. La 38 de ani a reuşit să le învingă pe britanica Paula Radcliffe şi pe keniana Catherine Ndereba, marile favorite ale cursei.

Această poveste este impresionantă pentru că maratonul în sine este o încercare peste limitele umane. Să alergi 42,195 de kilometri pare o încercare posibilă la prima vedere, dar pentru a o parcurge trebuie doar să‑ţi schimbi viaţa.

Moştenirea noastră genetică ne ajută, cu o condiţie fizică bună, să parcurgem o distanţă cuprinsă între 10 şi 25 de kilometri, dar peste această distanţă nimic nu ne mai ajută. Dacă nu eşti antrenat, nu ai cum să o alergi, oricât de talentat ai fi, şi chiar dacă te antrenezi, nimeni şi nimic nu-ţi garantează că termini o cursă.

E atât de lungă, atât de complicată, plină de decizii pe care eşti obligat să le iei, plină de durere şi bucurie încât suferi, plângi şi râzi cât pentru o viaţă. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-o pe Constantina! A povestit puţin despre sângele care-ţi ţâşneşte din unghii, despre lacrimi şi despre nesfârşita fericire că ai învins, că te-ai învins.

Un campion olimpic la maraton trebuie celebrat cum erau celebraţi pe vremuri cuceritorii, iar renta olimpică lunară plătită de statul român reprezintă cel mai bine cheltuiţi bani publici din această ţară în ultimii 20 de ani.

Constantina este profetul venit dintr-o cută a vremurilor să ne roage să nu ne mai batem joc de sportul din şcoli, să ridicăm stadioane, bazine, să facem piste de alergări în parcuri, să redescoperim mişcarea şi jocul. Să ne reinventăm ca oameni şi ca naţiune. Merită şi nu e timpul pierdut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite