Mesaj către ANI: amendaţi-vă singuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi-au făcut publice declaraţiile de avere tardiv, fiind astfel pasibili de sancţiuni specifice chiar activităţii lor. Declaraţiile

Angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi-au făcut publice declaraţiile de avere tardiv, fiind astfel pasibili de sancţiuni specifice chiar activităţii lor.

Declaraţiile de avere şi interese ale personalului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au fost făcute publice abia la data de 12 august, odată cu inaugurarea site-ului propriu: www.integritate.eu. Adică tardiv, căci legea prevede ca acestea să fie date în maximum două săptămâni de la numirile în funcţie, care au avut loc cu multe luni de zile înainte.

Anterior inaugurării, site‑ul ANI a fost găzduit de portalul Ministerului Justiţiei, însă aici se regăseau doar declaraţiile membrilor CNI.

ANI şi CNI să se sancţioneze reciproc

Ironia sorţii, angajaţii ANI au încălcat astfel tocmai prevederile legale la respectarea cărora ar trebui să vegheze! Caz în care, potrivit legii, organismul superior, Consiliul Naţional de Integritate (CNI), ar trebui să se sesizeze şi să sancţioneze personalul ANI. Iar sancţiunile sunt tocmai cele specifice activităţii ANI: amendă de la 100 la 500 RON şi declanşarea, din oficiu, a procedurii de verificare.

Numai că, potrivit aceluiaşi portal al ANI, nici membrii CNI nu sunt tocmai uşă de biserică la capitolul declaraţii de avere şi interese. Astfel, declaraţia de avere a unuia dintre membrii CNI a fost postată nedatată, astfel că nu se poate şti dacă aceasta a fost depusă în termenul prevăzut de lege sau nu.

Mai mult, pe site-ul ANI a fost postată o declaraţie de avere nereînnoită a preşedintelui CNI, Nicu Marcu, situaţie în care şi acesta ar deveni pasibil de sancţiune.

Cât despre declaraţia de interese a aceluiaşi Nicu Marcu, ei bine, în locul ei era postată aceeaşi declaraţie de avere nereînnoită. ANI ar trebui să sancţioneze astfel membrii organismului superior CNI! În concluzie, personalul ANI şi CNI ar trebui să se sancţioneze reciproc.

Preşedintele CNI declară că a fost o eroare

Preşedintele CNI, Nicu Marcu, declară că este vorba despre erori tehnice, cauzate probabil şi de faptul că activitatea ANI este abia la început.

"Personal, am reînnoit declaraţiile de avere şi interese în termenul prevăzut de lege, iar acestea se regăsesc pe site-ul Senatului României. Observ că aveţi, într-adevăr, dreptate, pe site-ul ANI se regăseşte declaraţia veche, dar cred că a fost vorba despre o eroare tehnică ce va fi remediată în cel mai scurt timp posibil", declară Nicu Marcu.

Într-adevăr, declaraţiile de avere şi interese ale membrilor CNI au dispărut, ulterior interesului manifestat de ziarişti, de pe site-ul ANI.

Directoarea Direcţiei de Relaţii Internaţionale a ANI, Luana Moilat, nu a putut fi contactată pentru a exprima o poziţie referitoare la această situaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite