Merkel incearca sa-l convinga pe Blair s-o lase mai moale cu bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa vizitele oficiale la Paris si Bruxelles noul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a facut ieri o escala la Londra, unde a avut o intrevedere cu premierul britanic Tony Blair. "Doamna de fier" a

Dupa vizitele oficiale la Paris si Bruxelles noul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a facut ieri o escala la Londra, unde a avut o intrevedere cu premierul britanic Tony Blair. "Doamna de fier" a dezvaluit inca de miercuri, la Bruxelles, care va fi punctul central al discutiilor cu Blair: criza bugetului Uniunii Europene. Astfel, noul guvern german a dat de inteles ca va prelua rolul de mediator in problema usturatoare a bugetului european pentru perioada 2007-2013. Daca Blair s-a lasat intr-adevar convins de urmasa lui Gerhard Schroeder, sa renunte la avantajele financiare de miliarde de euro, pe care Marea Britanie le primeste de la Uniunea Europeana in schimbul unei contributii proprii, ramane de vazut la summit-ul european de luna viitoare.
"Cecul britanic" e doar una din problemele UE
Problema bugetului este foarte "complexa", iar solutia "se va gasi impreuna cu altele intr-un context global", a declarat Merkel la Bruxelles imediat dupa intrevederea avuta cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Liderul german a avertizat cu aceeasi ocazie ca solutionarea crizei bugetare din UE nu trebuie sa se restranga numai la "rabatul" britanic. Pe langa asa-numitul cec britanic puncte sensibile in cadrul Uniunii mai sunt si subventiile pentru agricultura oferite de UE statelor membre, de pe urma carora Franta profita cel mai mult. Presedintia britanica a UE va face la summitul din decembrie o noua propunere pentru bugetul comunitar, iar Germania, care este unul dintre marii contribuabili la buget, ar vrea sa echilibreze darile si subventiile europene.
Apropierea lui Merkel de SUA repara gropile rutei Berlin-Londra
Ca Merkel sustine politica promovata de Marea Britanie privind reforma economica, nu mai este o noutate. Ca si Blair, "Doamna de fier" a Germaniei insista asupra solutionarii problemei bugetului la summit-ul european din decembrie. Alegerea lui Merkel de a face prima oprire la Paris a lasat sa se inteleaga ca noul guvern de la Berlin doreste mentinerea relatiilor bune cu Franta, politica cultivata intens de ex-cancelarul Schroeder. Merkel nu pastreaza aceeasi continuitate si in politica fata de SUA, liderul german exprimandu-si in repetate randuri dorinta de a relansa relatiile cu America, afectate destul de grav de decizia Germaniei de a se opune razboiului din Irak. Aceasta apropiere de SUA nu poate fi decat un avantaj pentru relatiile germano-britanice, fiind stiut ca englezii sunt aliatii traditionali ai SUA in politica din zonele de conflict. Declaratiile expertului de la "Centre for European Reform", Katinka Barisch, conform carora, Blair era in relatii proaste cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder , tocmai din cauza razboiului din Irak si a unor dosare europene si ca relatiile Blair-Merkel "nu pot fi decat mai bune", vin sa sustina aceasta ipoteza. In paralel cu sefa sa de Cancelarie, noul ministru de externe german, Frank-Walter Steinmeier (SPD), a facut un turneu la fel de "in forta" ca al lui Merkel in Olanda, Spania si Italia cu scopul declarat "sa sondeze pe unde mai exista posibilitatea unor compromisuri" in ceea ce priveste bugetul Uniunii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite