Merkel avertizează Google că drepturile de autor trebuie protejate şi pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merkel avertizează Google că drepturile de autor trebuie protejate şi pe net
Merkel avertizează Google că drepturile de autor trebuie protejate şi pe net

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planul Google de a digitaliza milioane de cărţi aflate în patrimoniul unora dintre cele mai mari biblioteci de pe glob, informează EUobserver.

Cu doar câteva zile înaintea deschiderii Târgului de Carte de la Frankfurt, care va avea loc în perioada 14 - 18 octombrie, Merkel n-a ezitat să atragă atenţia că drepturile de autor ar trebui protejate şi pe net.

"Guvernul german are o poziţie clară: drepturile de autor trebuie să fie protejate şi pe internet", a declarat Angela Merkel, în cadrul unui comentariu dat publicităţii sâmbătă.

Ea a tras şi un semnal de alarmă în legătură cu "pericolul considerabil" la care este supus copyrightul în lumea internetului. Cu toate acestea cancelarul Germaniei a subliniat că nu are nimic împotriva digitalizării cărţilor, în general.

Problema se ridică doar asupra modului în care firma americană Google, deţinătoarea unuia dintre cele mai importante motoare de căutare pentru reţeaua internet, intenţionează să procedeze, a spus Merkel.

"Respingem scanarea cărţilor care nu se află sub incidenţa legii copyrightului - aşa cum procedează Google. Guvernul acordă o importanţă majoră poziţiei sale privind copyrightul, pentru a proteja scriitorii în Germania", a explicat Angela Merkel.

"Este foarte clar pentru guvernul german că drepturile asupra proprietăţii intelectuale trebuie să îşi găsească locul lor pe internet. Şi, din această cauză, refuzăm să aprobăm scanarea cărţilor ce nu sunt protejate pe deplin prin drepturile asupra proprietăţii intelectuale, a mai adăugat Angela Merkel.

Reamintim că, cu cinci ani în urmă, tot la Târgul de Carte de la Frankfurt, Googlea a lansat proiectul prin care urmăreşte copierea a zeci de milioane de cărţi aparţinând celor mai importante biblioteci şi universităţi din Europa, Statele Unite şi Japonia.

Potrivit Google, scopul final al acestui proces de copiere şi digitalizare este crearea celei mai mari biblioteci virtuale online din istoria omenirii şi de a o face accesibilă tuturor persoanelor cu acces la internet, nu doar acelora care studiază în anumite instituţii prestigioase din lume.

Asociaţia americană a autorilor şi editurilor a reuşit să obţină din partea Google suma de 125 milioane dolari, bani ce au fost folosiţi pentru crearea unui catalog de carte, în care autorii şi editurile îşi înregistrează publicaţiile şi primesc între 5 şi 60 de dolari pentru o lucrare, plus 63% din venituri ce rezultă în urma schemei de digitalizare, inclusiv reclame.

Pe de altă parte, europenii nu sunt de acord cu aceasta variantă şi spun că, dacă asociaţia autorilor americani a reuşit să îşi reglementeze situaţia cu firma Google, autorii şi editurile din Europa nu intră sub incidenţa înţelegerii lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite