Mercur trece prin faţa Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mercur are nevoie de 88 de zile pământene şi această trecere rapidă i-a convins pe romani s-o boteze după numele mesagerului zeilor. Cu toate că planeta a fost descoperită cu mii de ani în

Mercur are nevoie de 88 de zile pământene şi această trecere rapidă i-a convins pe romani s-o boteze după numele mesagerului zeilor. Cu toate că planeta a fost descoperită cu mii de ani în urmă, prea multe informaţii despre ea nu se cunosc. Mai ales pentru că este foarte aproape de Soare, ea este mai tot timpul mascată de lumină. Cele mai bune momente de a privi planeta sunt la răsărit sau apus, când lumina Soarelui nu o blochează.
Cele mai multe informaţii despre Mercur au fost strânse de misiunea Mariner 10, care a trecut pe lângă planetă de trei ori în 1974 şi 1975. În timpul tranzitului său prin dreptul Pământului, Mercur va fi vizibil ca o pată de vreo 200 de ori mai mică decât Soarele. Fenomenul poate fi observat cu un telescop sau un binoclu care poate mări imaginea de cel puţin 30 de ori şi cu filtre speciale pentru a nu privi direct Soarele. Tranzitul lui Mercur nu este vizibil din Africa, vestul Asiei şi, din păcate, Europa, unde va fi noapte în acea perioadă.
Dar toate cele aproape cinci ore de tranzit vor fi vizibile de pe coasta de vest a Americii de Nord, Hawaii, Noua Zeelandă şi coasta de est a Australiei. În unele zone, unde răsăritul sau apusul se suprapun cu perioada de tranzit, Mercur se va putea vedea pentru scurt timp. Iar pentru a vedea următoarea trecere a planetei prin dreptul Pământului, trecere care va fi vizibilă din Europa, America şi Asia, aveţi de aşteptat până pe 9 mai 2016!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite