Memorie bună în şapte paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă bogată în peşte, un test anual de glicemie şi menţinerea unei greutăţi normale ne asigură o excelentă stare de sănătate mentală Este normal să uităm numele unei persoane

O dietă bogată în peşte, un test anual de glicemie şi menţinerea unei greutăţi normale ne asigură o excelentă stare de sănătate mentală

Este normal să uităm numele unei persoane pe care abia am cunoscut-o sau unde ne-am pus cheile de la maşină. Însă nu trebuie să trecem cu vederea aceste episoade.

Creierul, ca şi muşchii, are nevoie să fie exersat pentru a funcţiona în parametri normali. Dacă îl lăsăm să lenevească, atunci ne vom trezi că micile pierderi de memorie devin tot mai frecvente, ajungând să ne afecteze calitatea vieţii. Pentru a ne păstra o excelentă sănătate mentală, este bine să ţinem cont de câteva sfaturi, potrivit site-ului MSNBC News.

1 Mâncaţi salate în fiecare zi

Într-un studiu al specialiştilor de la Universitatea Rush (SUA), persoanele care au consumat în jur de trei porţii de legume pe zi au avut un declin cognitiv cu 40% mai scăzut, de-a lungul a şase ani, în comparaţie cu cei care nu au avut o dietă bazată pe verdeţuri.

Mai mult, amatorii de legume aveau o capacitate mentală similară cu cea a unor persoane cu cinci ani mai tinere. Cel mai puternic efect, susţin experţii, revine legumelor de culoare verde închis (spanac, broccoli, ardei gras) datorită conţinutului bogat în vitamina E.

2 Glicemia la control!

Femeile cu un nivel crescut al zahărului în sânge sunt la risc de a suferi de declinuri cognitive sau de demenţă, chiar dacă nu sunt diagnosticate cu diabet.

O valoare ridicată a glicemiei (cantitatea de glucoză din sânge) poate cauza pagube la nivelul creierului sau al vaselor de sânge, spune Elizabeth Barrett-Connor, profesor la Universitatea California, din San Diego.

Potrivit Asociaţiei Americane de Diabetologie, o persoană sănătoasă ar trebui să-şi verifice anual nivelul glicemiei din sânge. Valoarea acesteia nu trebuie să depăşească 110 mg la 100 ml de sânge.

3 Zilnic, 30 de minute de mişcare

Pentru obţinerea de energie, muşchii metabolizează glucoza, proces care contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din organism.

4 Gustări mici şi dese

Specialiştii ne recomandă să mâncăm în reprize, adică să repartizăm hrana unei zile în cel puţin şase mese, mici şi dese.

5 Nicio masă fără peşte!

Un studiu norvegian a demonstrat că persoanele în vârstă, care mănâncă peşte (preparat sub orice formă) cel puţin o dată pe săptămână, înregistrează o îmbunătăţire a memoriei. Responsabili de acest efect sunt acizii graşi omega 3, potrivit dr. David Smith, profesor la Universitatea Oxford.

6 Tensiunea arterială, în frâu

Un studiu al Universităţii Columbia arată că persoanele cu hipertensiune arterială sunt cu 40% mai expuse riscului de a suferi declinuri cognitive. Funcţiile mentale se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, însă o valoare crescută a tensiunii arteriale accelerează acest proces.

7 Indexul de masă corporală, sub 25

În cadrul testelor de memorie, persoanele cu indexul de masă corporală sub 20 au reţinut nouă cuvinte din 16, în timp ce persoanele supraponderale şi obeze (index de masă corporală mai mare de 25) au memorat numai şapte cuvinte.

Indexul de masă corporală reprezintă greutatea corporală, exprimată în kilograme, împărţită la valoarea înălţimii - în metri la pătrat. Cu toate că diferenţa nu este prea mare, cercetătorii spun că aceasta are un impact vizibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite