Melomanii Timişoarei sunt invitaţi în peşteră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminica aceasta are loc concertul simfonic din Peştera Româneşti An de an, Asociaţia Speologică Speotimiş şi Filarmonica Timişoara au avut grijă, din 1984 încoace, să organizeze

Duminica aceasta are loc concertul simfonic din Peştera Româneşti

An de an, Asociaţia Speologică Speotimiş şi Filarmonica Timişoara au avut grijă, din 1984 încoace, să organizeze concertul de toamnă din Peştera Româneşti. Ca manifestarea să crească, să se diversifice, organizatorii au oferit publicului nu doar o gamă largă de muzică, ci şi o mai bună amenajare a drumului până la peşteră, un iluminat mai diversificat, participări din ce în ce mai interesante.

La început sătenii din zonă s-au ferit de concertele date în lumea întunericului, considerându-le "necurate", dar acum ei vin în număr mare, luând evenimentul ca pe o discotecă mai bizară, şi lasă în urma lor nenumărate gunoaie, pe care organizatorii de la Speotimiş se căznesc, ulterior, să le strângă şi să le coboare de pe munte.

Din fericire, ceilalţi, melomanii, în general studenţi sau tineri din Timişoara şi din oraşele din Banat, vin cu dragoste de munte şi au grijă să nu dăuneze naturii. Mai mult, parte din ei se îndrăgostesc de lumea fabuloasă a peşterilor şi îşi doresc mai mult din speologie, de unde, la Româneşti, au servit doar prima linguriţă.

Speotim pregăteşte concertul

Povestea speologului Remus Filip, timişorean prin adopţie, porneşte tot de la Româneşti. În 2002 a fost la un concert rock, a stat în "uşa peşterii" de vorbă cu organizatorii, i-a plăcut ce a văzut şi auzit, iar peste o săptămână făcea prima vizită la Speotimiş.

Au urmat cursul de iniţiere, diverse ture, avansarea până la funcţia de secretar în asociaţie şi, iată, acum el este şef peste iluminatul pentru concert, sarcină pe care a primit-o şi pentru că e specialist în inginerie civilă, partea de iluminat.

Tinerii de la Speotim au început de mai bine de o săptămână pregătirea concertului. Ei sunt "oamenii buni la toate", de la săpatul treptelor, care îi vor ajuta la urcat pe participanţi la adusul şi plasatul sutelor de metri de cabluri, la căratul instrumentelor şi, să o spunem iar, la strânsul gunoaielor de după acordurile finale.

Duminică, 21 octombrie, concertul va începe la ora 13.00 şi va aduce pe scena de nisip Octetul de suflători al Filarmonicii Banatul din Timişoara, dirijat de Eric Baude, Franţa, şi Formaţia Percutissimo, condusă de Doru Roman. Pe lângă Speotimiş, organizator este şi Fundaţia Academică Culturală Timişoara.

Iniţiatorul seriei de concerte de la Româneşti, doctorul Constantin Lupu, în colaborare cu directorul Filarmonicii din Timişoara, Ioan Coriolan Garboni, a promis şi o prezentare de fotografii din diverse peşteri, care îşi va aduce aportul vizual în timpul concertului.

De la nisipul de deşert la cel de peşteră

Dirijorul de anul acesta este Eric Baude, un adept al experimentelor, el având la activ şi un concert ţinut pe dune de nisip, în Africa. Totuşi, grijile lui pentru toamna aceasta sunt diferite de cele din deşert: dacă instrumentiştilor le va fi prea frig?

Şi pentru că e de dorit ca numărul bănăţencelor care merg la Concertul de la Româneşti în tocuri să ajungă aproape de zero (dar şi pentru că doresc să împartă cu alţii pasiunea lor pentru speologie), cei din Speotimiş lansează şi anul acesta invitaţia la cursul organizat în continuarea concertului, tot în toamnă. Detaliile se pot găsi pe site-ul asociaţiei: www.speotimis.ro. Organizatorii fac deja pariuri cum că recolta "bobocilor", de după concert, va fi chiar mai mare ca în anii precedenţi!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite