Melci a la Roumanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica inaugurată weekendul acesta în oraşul braşovean Teliu exportă delicatesele în Europa Unică în estul Europei, întreprinderea va produce 1.000 tone de preparate şi semipreparate

Fabrica inaugurată weekendul acesta în oraşul braşovean Teliu exportă delicatesele în Europa

Unică în estul Europei, întreprinderea va produce 1.000 tone de preparate şi semipreparate din melci pe an. Cantitatea va fi exportată în Belgia, Franţa, Italia şi Germania. Reprezentanţii firmei spun că preţul cărnii de melc ajunge la 20-22 de euro/kg, la fel de preţioase fiind şi cochiliile, care sunt achiziţionate de restaurantele de lux pentru ornament.

Fabrica de procesare a cărnii de melc de la Teliu, judeţul Braşov, inaugurată sâmbătă, este prima cooperativă agricolă înfiinţată după Revoluţie, pe baza Legii 566. Cu alte cuvinte, investitorii au o serie de facilităţi fiscale şi scutiri de taxe şi impozite. O altă caracteristică unică vine din procesarea cărnii de melc până la nivel de semipreparat şi chiar preparat final.

Investiţia se ridică la două milioane de euro, iar acţionarii - în număr de 220 - provin din 29 de judeţe. Condiţia de a fi acţionar la fabrica de la Teliu este aceea de a avea o fermă de melci, pentru asigurarea materiei prime.

Capacitatea fabricii este de a procesa 5.000 tone anual, marfa finită fiind de numai 1.000 de tone - cantitate care va fi exportată în Belgia, Franţa, Italia şi Germania. Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei care a construit fabrica, spune că "aventura" a început în octombrie 2005, construcţia fabricii fiind impusă de nevoia de a rentabiliza activitatea de creştere a melcilor. "Suntem unici în ţară datorită modului în care ne-am organizat: am constituit o asociaţie cooperatistă", a spus Măcriş.

22 de euro un kilogram

În România mai funcţionează două fabrici de procesare a melcilor, la Haţeg şi la Sibiu, însă aici carnea de melc este semiprocesată, respectiv se decochiliază melcii, apoi sunt îngheţaţi în calupuri, urmând ca materia primă să fie transportată spre unităţile de procesare completă. La Teliu, carnea este procesată până la produse finite: semipreparate şi preparate din carne de melc.

Aşa se face că preţul cărnii de melc ajunge să coste 20-22 de euro/kg. Chiar şi cochiliile sunt preţioase. Cele cu un colorit frumos şi de anumite dimensiuni sunt curăţate şi vândute marilor restaurante, care le folosesc în momentul în care se servesc melcii clienţilor. Cochiliile care se sparg sunt măcinate, iar praful obţinut este folosit ca supliment nutritiv în hrana melcilor. Chiar şi viscerele melcilor, care în prezent sunt trimise pentru incinerare la Protan, vor fi valorificate, ca hrană la fermele de raci sau la cele piscicole.

Un aliment preţios

Carnea melcilor este asemănătoare cu cea de peşte în privinţa valorilor nutritive. Este recomandată deoarece este foarte săracă în lipide (0,5-0,8%) şi relativ săracă în calorii (60-80 cal./100 g). În schimb, carnea de melc este bogată în proteine cu înaltă valoare biologică (12-16%), în substanţe minerale (1,5%) şi în azot (2,5%). Cercetările recente au confirmat că aminoacizii din carnea de melc contribuie la reconstituirea în întregime a ţesutului gastric şi la vindecarea ulcerului.

De asemenea, contribuie la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a bronhiilor şi gâtului. Aminoacizii din proteinele melcului catifelează şi favorizează eliminarea celulitei şi a varicelor. Foarte bogaţi în calciu, consumarea melcilor este indicată în combaterea rahitismului şi a altor cazuri în care organismul are nevoie de acest element. Fiind săracă în lipide, carnea de melc este recomandată în meniurile celor care suferă de boli ale ficatului, de arteroscleroză sau obezitate. Citiţi mai jos două reţete de preparare.

Suntem unici în ţară datorită modului în care ne-am organizat: am constituit o asociaţie cooperatistă
Marcel Măcriş,
preşedintele Consiliului de Administraţie al Fabricii de procesare a cărnii de melc de la Teliu, judeţul Braşov

Melci à la Roumanie

Ingrediente:

100 buc. melci
40-50 g usturoi
30 g sare
borş sau zeamă de varză
boia de ardei iute
pentru şase persoane

Se spală bine melcii, în mai multe ape, se introduc în apă clocotită cu sare, unde se ţin 10 minute. Apoi se scot din apă, se scurg şi, cu ajutorul unei furculiţe, se extrag din cochilie şi se curăţă. În continuare, se pun din nou la fiert în zeamă de varză sau borş, timp de 20-30 minute, după care se scot într-un vas în care s-a preparat mujdei de usturoi cu boia şi se lasă 10-15 minute. Vasul se introduce la cuptor, unde se ţine până se încălzesc bine, iar apoi se servesc cu garnitură de cartofi pai şi un vin alb de calitate.

Melci prăjiţi ardeleneşti

Ingrediente:

100-120 buc. melci
500 g untură de porc
50-60 g usturoi
30 g boia
30-40 g sare grosieră
1 kg făină de porumb
pentru şase persoane

Melcii proaspăt recoltaţi se introduc în apă cu sare într-un vas mare, unde se ţin 30-40 minute. Se scot din cochilie şi se curăţă. Apoi se prăjesc în untură încinsă timp de 10-15 minute. În paralel, se pregăteşte mămăliguţă, care trebuie să aibă în final o consistenţă relativ tare. Aceasta se răstoarnă pe un suport de lemn şi se taie în felii cu ajutorul unui fir de aţă. Melcii scoşi din untură se acoperă cu mujdei şi cu boia şi se servesc calzi. Se pot presăra frunze verzi de pătrunjel, care să le dea un aspect mai apetisant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite