Melancolii de septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi prune brumării, porumbul auriu, ca soarele de vară. E vremea nunţilor îmbujorate, cu lăutari şi alaiuri de cheflii. E vremea romanţelor suspinate în viori şi a nostalgicelor amurguri. Eh,

şi prune brumării, porumbul auriu, ca soarele de vară. E vremea nunţilor îmbujorate, cu lăutari şi alaiuri de cheflii. E vremea romanţelor suspinate în viori şi a nostalgicelor amurguri. Eh, melancolii de septembrie! Unde sunt zahanalele şi mustăriile Bucureştiului? Fleicile fragede şi împănate, rumenite în zeamă sângerie? Pelinul cu gust pişcător şi vinul negru, ca sângele de iepure? Unde sunt ţigăncile de altădată, cu călcâiele crăpate şi salbele în păr, mirosind a reavăn şi trăgând după ele coşurile aburinde: "Avem porumb cald! Veniţi la porumb cald!" Cu câtă nerăbdare le căutam la colţ de stradă! şi cu cât nesaţ scormoneam în mormanul de ştiuleţi! Întotdeauna alegeam doi - ăi mai dolofani şi pudraţi din belşug cu sare. Unde eşti tu, dulce toamnă românească?

Crochete de porumb
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 ştiuleţi de porumb (cca 400 g), supă de legume (instant), 70 g unt, 160 g făină, 600 ml lapte, sare, piper, un vârf de cuţit de nucşoară, 4 gălbenuşuri, 2-3 ouă, 150-175 g pesmet, ghiveci de legume
Mod de preparare: ştiuleţii de porumb se curăţă, se spală şi se fierb în supă de legume 20-25 de minute. Se scurg, se pun într-o tavă şi se usucă în cuptorul încins. Se curăţă apoi boabele de pe ştiuleţi. Se încinge untul într-o cratiţă, se adaugă 60 g făină şi se amestecă puţin, fără a o lăsa să se rumenească. Se stinge cu lapte şi se lasă sosul să fiarbă la foc moderat; se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă gălbenuşurile, amestecând rapid, până se omogenizează sosul. Se adaugă boabele de porumb şi se lasă compoziţia să se răcească. Se modelează apoi crochete, care se dau prin restul de făină, prin ouăle bătute şi prin pesmet. Se prăjesc crochetele în ulei încins şi se servesc cu ghiveci de legume.

ştiaţi că?
Studiile medicale au scos la iveală că cerealele - în special, porumbul - conţin o substanţă numită IP6, care luptă împotriva cancerului.
S-a descoperit, totodată, că IP6 este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimulează sistemul imunitar şi previne bolile cardiovasculare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite