Mega-Bucureştiul poate apărea din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti depinde de Primăria Capitalei şi de Parlament Anul viitor am putea vorbi despre existenţa ZMB cu 61 de localităţi din patru judeţe învecinate

Înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti depinde de Primăria Capitalei şi de Parlament

Anul viitor am putea vorbi despre existenţa ZMB cu 61 de localităţi din patru judeţe învecinate Capitalei plus
Bucureşti.

Primul pas în realizarea extinderii Capitalei a fost făcut de către specialiştii în sociologie, finanţe şi în dezvoltare teritorială, care au finalizat cel mai recent studiu legat de necesitatea înfiinţării Zonei Metropolitane Bucureşti (ZMB).

Acesta cuprinde 61 de localităţi plus Capitala, iar un sondaj realizat de cercetătorii de la Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS arată că 70% dintre locuitorii din zonele propuse pentru "aderare" sunt de acord cu realizarea ZMB.

Patru luni de sondaje şi dezbateri publice

Unul dintre coordonatorii acestui studiu, sociologul Vasile Gherasim, care este şi consilier general PDL în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), spune că 2009 ar putea fi anul înfiinţării ZMB. "Mai este nevoie de un megasondaj făcut pe 30.000 de subiecţi, care să fie baza unei hărţi de necesităţi ale celor 62 de localităţi propuse şi care ar dura maximum două luni", a explicat Gherasim.

El a adăugat că ar urma încă două luni de dezbatere publică şi apoi de votul favorabil al consilierilor din CGMB. "Asta înseamnă că, dacă nu apar tergiversări, la iarnă, în primele şedinţe ale noului parlament să fie votată modificarea Legii Administraţiei Publice Locale şi, astfel, înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti", a mai spus sociologul.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că este adeptul extinderii Capitalei, dar că "trebuie să aşteptăm modificarea legislativă".

Bucureştiul, un pol metropolitan

Cea mai pesimistă variantă ar fi să aşteptăm crearea ZMB odată cu finalizarea Conceptului strategic de dezvoltare teritorială România, adică 2030. Acest concept a fost recent discutat de specialiştii din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) şi urmăreşte integrarea ţării noastre în structurile europene.

Potrivit documentelor strategice de dezvoltare teritorială emise de MDLPL, Bucureştiul este văzut ca un pol metropolitan de tip MEGA, adică o Zonă Metropolitană de Creştere Europeană. Alături de Capitală sunt pomenite şi mari oraşe precum Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi.

"La mica înţelegere", soluţia rapidă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a afirmat că Zona Metropolitană Bucureşti poate fi făcută în cel mai scurt timp printr-un parteneriat între administraţiile locale din vecinătatea Capitalei. "Astfel am depăşi măcar pragul birocraţiei, care ar putea chiar să împiedice ducerea la bun sfârşit a acestui proiect".

Mentalitatea, o piedică

Primarul oraşului Braşov, George Scripcaru, vorbeşte despre Zona Metropolitană Braşov, înfiinţată anul trecut, ca despre o necesitate care va rezolva problemele de infrastructură în toate cele 14 comune şi oraşe cuprinse în această structură nouă. "Cel mai greu a fost să ne luptăm cu mentalitatea unor responsabili din administraţiile locale, care se temeau pentru scaunele lor", a explicat primarul Scripcaru.

Cel mai greu a fost să ne luptăm cu mentalitatea unor responsabili din administraţiile
locale
George Scripcaru,
primar Braşov

La iarnă, în primele şedinţe ale noului parlament să fie votată (...) înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti
Vasile Gherasim,
consilier general CGMB

Consecinţele se vor vedea peste cinci ani

Zona Metropolitană Constanţa, care uneşte 14 localităţi din judeţul Constanţa, are o populaţie de circa 500.000 de locuitori şi reprezintă prima structură administrativă de acest tip din România.

"Totul a plecat de la faptul că multe dintre aceste localităţi învecinate se dezvoltau, aşa cum s-a întâmplat cu Năvodari, Tuzla, Lazu, Eforie Sud sau Eforie Nord.", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovan.

În timp ce surse din domeniul imobiliar spun că singura consecinţă a creării Zonei Metropolitane este creşterea preţurilor la terenuri cu până la 30%, Moldovan susţine că "această structură nu a fost făcută să fie vizibilă mâine". El a adăugat că peste cinci ani se va observa o coerenţă urbanistică şi că infrastructura va fi mult mai funcţională decât în prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite