Mediul, un nou proces cu Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană susţine că ministerul a refuzat "nejustificat" să emită acordul de funcţionare pentru două baraje din cadrul proiectului Roşia Montană acuză instituţia de abuz de

Compania canadiană susţine că ministerul a refuzat "nejustificat" să emită acordul de funcţionare pentru două baraje din cadrul proiectului

Roşia Montană acuză instituţia de abuz de putere. Ministerul Mediului susţine că nu a primit toate actele necesare emiterii acordului.

Roşia Montană Gold Corporation a dat din nou în judecată Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

De această dată, motivul îl constituie "refuzul nejustificat al ministerului de a emite Acordul de funcţionare în condiţii de siguranţă pentru barajele Corna şi Cetate, ce urmează să fie construite în cadrul proiectului Roşia Montană".

Conform comunicatului, ministerul ar fi trebuit să emită acest acord, având în vedere faptul că documentul a fost votat în unanimitate în data de 26 martie 2008 de către Comisia Centrală de Avizare a Documentaţiilor de Evaluare a Stării de Siguranţă a Barajelor. De asemenea, compania precizează că acordul ar fi trebuit emis în termen de zece zile de la votul Comisiei de experţi.

Refuz nelegal

În consecinţă, RMGC acuză ministerul de abuz de putere şi iniţiază o acţiune în instanţă împotriva instituţiei. "Compania consideră că refuzul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile este nelegal şi reprezintă un abuz de putere", a declarat Dragoş Tănase, director general al companiei, potrivit comunicatului.

În replică, ministerul precizează că "nu a formulat până în prezent un refuz de emitere a actelor de reglementare pentru barajele de la Corna şi Cetate" şi susţine că RMGC nu a înaintat toate documentele necesare eliberării respectivului acord. Potrivit unui comunicat al ministerului, fără actele care să certifice că amplasamentul celor două baraje este cel prevăzut în documentaţiile transmise (acte solicitate de minister în luna mai 2008), avizul Comisiei de experţi îşi pierde valabilitatea.

Acţiune împotriva ministrului

În septembrie 2007, procedura de evaluare a proiectului de la Roşia Montană este oprită din cauza suspendării ultimului certificat de urbanism.

În consecinţă, primul proces înaintat de investitorii de la Roşia Montană împotriva Ministerului Mediului a fost deschis la sfârşitul anului trecut.

Tot atunci, au fost daţi în judecată ministrul de resort Attila Korodi şi secretarul de stat Silviu Stoica.

În luna iunie 2008, compania a anunţat că cere daune suplimentare în acest proces, ridicând pretenţiile de la 100.000 de euro, cât cerea la deschiderea acţiunii în instanţă, la un milion de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite