Mediul de afaceri, tot mai ostil pentru patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii percep evoluţia economiei ca fiind de trei ori mai stânjenitoare. Scăderea cererii şi accesul dificil la finanţare îi îngrijorează cel mai mult pe patronii firmelor mici şi mijlocii. Birocraţia şi fiscalitatea îi deranjează mai puţin.

În 2008, ponderea întreprinzătorilor care percepeau mediul de afaceri ca fiind stânjenitor era mai mică de 20%. În 2009, această pondere a crescut la peste 58%, arată ultimul sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întrepruinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Sondajul, publicat ieri în ediţia pe 2009 a Cartei Albe a IMM-urilor din România, mai arată că ponderea antreprenorilor care consideră mediul de afaceri ca fiind favorabil a scăzut de la 51% în 2008 la mai puţin de 18% în acest an.

Finanţarea, de la rude şi prieteni

În termeni populari, „autofinanţarea“ – ca răspuns la întrebarea referitoare la sursele de bani pentru derularea afacerii – înseamnă, de fapt, împrumuturile personale, de la rude şi prieteni.

Aşa îşi finanţează firmele aproape două treimi (64,4%) din patronii chestionaţi. Alte surse ar fi creditele bancare (51% din răspunsuri), leasingul (29,5%), fondurile nerambursabile (8,7%), factoringul (3,9%), împrumuturile de la instituţii specializate (3%) şi fondurile de garantare (2,7%).

Emisiunea de acţiuni pe piaţa de capital este forma de finanţare la care apelează doar 1,4% din patronii chestionaţi.

Potrivit studiului CNIPMMR, rata naţională a profitabilităţii este, în sectorul IMM, de 7,25%. Ierarhia pe regiuni a profitabilităţii este dominată de Banat (Vest), cu o medie de 7,88% şi de Bucureşti (7,69%). Urmează regiunile Centru (7,37%), Sud (6,94%), Nord-Vest (6,91%), Sud-Est (6,86%) şi Nord-Est (6,01%).

Din punctul de vedere al oportunităţilor remarcate de oamenii de afaceri, obţinerea unui grant (împrumut nerambursabil) este singura care a câştigat teren în 2009 faţă de sondajul anterior, din 2008.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite