Mediul de afaceri va avea legi noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediul de afaceri  va avea legi noi
Mediul de afaceri va avea legi noi

Un pachet de cinci acte normative pentru reglementarea activităţii firmelor se află în dezbatere publică. Holdingurile, lobby-ul, patronatele, registrul unic de control şi firmele înfiinţate de tineri vor funcţiona după noi legi şi va fi introdusă aprobarea tacită.

Ministerul pentru IMM a lansat ieri în dezbatere publică un pachet legislativ anunţat mai demult, prin care vor fi introduse câteva schimbări importante pentru mediul românesc de afaceri.

O firmă nu va mai putea face parte, în acelaşi timp, din mai multe patronate, iar un patronat va avea dreptul să fie membru al unei singure structuri asociative patronale, constituită pe criteriul domeniului de activitate, şi al uneia formată pe principiul teritorial, prevede viitoarea lege a patronatelor.

Holdingurile, într-o altfel de structură

Printre celelalte modificări propuse de MIMMCMA se numără constituirea unui patronat din cel puţin 15 persoane juridice, faţă de forma actuală a legii care prevede că o astfel de structură este constituită din cel puţin 15 persoane juridice sau persoane fizice autorizate.

Ministerul IMM vrea să aducă în România holdingurile cu capital românesc înregistrate în off-shore-uri, prin elaborarea proiectului de lege ce reglementează acest tip de structuri.

Proiectul stabileşte regimul juridic şi fiscal al holdingului, precum şi cadrul general de funcţionare a relaţiilor dintre holding, filialele sale şi grupul societar, definit ca ansamblul format din holding şi filiale.

“Legea va aduce discuţii mai ales la Ministerul de Finanţe. Prin această lege sperăm să aducem în ţară capitalul românesc care s-a dus în off-shore-uri. În plus, în prezent în ţara noastră există circa 100 de grupuri de firme, care reprezintă potenţiale holdinguri româneşti”, a declarat ieri, la lansarea pachetului legislativ ministrul Constantin Niţă.

Grupul de firme urmează să fie tratat, din acest punct de vedere, drept o entitate economică unică, a cărei activitate este integrată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite