Mediul de afaceri din România nu este corupt"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şeful statului va vorbi în direct la Al-Jazeera

atragerii investitorilor qatarezi în România. "Singurele forţe care acţionează în România sunt forţele pieţei", a adăugat Băsescu.
Impozitul sau cota unică de impozitare de 16 la sută şi legislaţia care promovează investiţiile străine şi româneşti sunt alte două argumente care fac, potrivit lui Băsescu, din România "ţara potrivită pentru investiţii". Oamenii de afaceri qatarezi prezenţi la forumul economic s-au arătat interesaţi mai ales de industria alimentară românească şi de produsele ei ecologice. "România are 4,5 milioane ha de teren agricol ecologic, cea mai mare suprafaţă din Europa", şi-a continuat şeful statului român lobby-ul. Relaţiile comerciale româno-qatareze vor fi încurajate din martie de deschiderea unei linii aeriene directe Bucureşti-Doha. La forumul economic au fost prezente şi câteva firme româneşti din domeniul prelucrării lemnului, din industria alimentară şi petrochimică, care speră să încheie contracte pe piaţa qatareză. La sfârşitul reuniunii, obişnuitul schimb de cadouri: în timp ce preşedintele Băsescu a primit de la Camera de Comerţ qatareză macheta unui vapor aurit, lui Babiuc i-a fost făcută cadou macheta unei case tradiţionale qatareze. Ulterior, preşedintele a mai primit o machetă de vas, de această dată de la conducerea Complexului Industrial Ras Laffan. Cadoul românesc pentru Camera de Comerţ qatareză a fost ceva mai modest: o plachetă cu preşedinţia română. Schimbul de cadouri România-Qatar a continuat şi la scurta întrevedere avută de Traian Băsescu cu emirul statului Qatar, Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani. Preşedintele român i-a făcut cadou emirului un vas de mărime medie din foiţă de aur, o creaţie a artistului Ion Nemţoi. Traian Băsescu avea în agenda vizitei în Qatar şi un interviu în direct pentru televiziunea Al-Jazeera.
Băsescu invocă certificate BERD şi BM
"Nu pot spune că mediul de afaceri este corupt, când rapoartele BERD şi ale Băncii Mondiale spun că în România nu mai există mare corupţie în acest domeniu", a declarat Traian Băsescu ieri seară, după ce dimineaţa declarase în faţa oamenilor de afaceri qatarezi că nu există mare corupţie. Dovada cea mai bună pentru aceasta este privatizarea BCR. "Ar fi fost o greşeală să susţin că există mare corupţie". "Nici de guvern nu am spus că este corupt, ci doar că este în pericol", a mai adăugat Băsescu. "Eu am vorbit de grupuri de interese pe care le vedeţi acum la Parchet", a insistat preşedintele.
Qatarul investeşte în terminalul Constanţa
Băsescu a spus că statul Qatar este interesat de finalizarea terminalului pentru gaz lichefiat de la Constanţa. Nu este exclus ca la construirea terminalului, Qatarul să participe financiar. Emirul Qatarului este interesat de terminalul de la Marea Neagră pentru alimentarea Ucrainei şi Poloniei cu gaz lichefiat. Dacă România nu va avea un astfel de terminal Qatarul se va îndrepta către Croaţia, care oferă facilităţi asemănătoare. Emirul Qatarului şi-a arătat interesul pentru achiziţionarea unor hoteluri româneşti. La fel de atractivă le pare oamenilor de afaceri qatarezi şi industria armamentului din România. "Se pare că emirul are o slăbiciune pentru România", a spus Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite