Mediul de afaceri din Cluj reclamă birocraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Boc este acuzată că tergiversează eliberarea unor autorizaţii. Reprezentanţii Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj sunt nemulţumiţi de viteza cu care primăria locală eliberează acte fără de care investiţiile nu se pot derula.

Mihaela Rus, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj (APMC) a reproşat la sfârşitul săptămânii trecute Primăriei Cluj-Napoca faptul că induce comunităţii oamenilor de faceri probleme suplimentare, birocratice, în contextul actualei crize economice. Reproşurile au fost făcute cu prilejul întrunirii anuale a membrilor APMC.

Rus a exemplificat prin faptul că aşteaptă nepermis de mult eliberarea unor autorizaţii, pentru investiţia imobiliară pe care o dezvoltă, întârziere care-i provoacă pierderi legate de creditul bancar pe care l-a luat. Rus a amintit şi de întârzierea de patru luni cu care a primit avizul pentru canalizare.

Boc nu deleagă atribuţiile

Viceprimarul de Cuj, Laszlo Attila, prezent la manifestare, a replicat cu curtoazie, iniţial, afirmând că uşa municipalităţii este deschisă permanent pentru oamenii de afaceri.

„Vă mulţumim că existaţi, plătiţi taxe la bugetul local, pe care le folosim în proiectele noastre”, a spus viceprimarul. După acuzele aduse de vicepreşedintele APMC, viceprimarul a renunţat la zâmbet, devenind serios. „Nu o să vă placă ce o să vă spun”, şi-a început acesta explicaţia.

În continuare, el a afirmat că a făcut un inventar al problemelor preluate odată cu mandatul din această primăvară.

„Sunt înregistrate peste 100 de solicitări de avize săptămânal, dar s-au rezolvat doar 18 de când am preluat mandatul”, a spus Laszlo. Viceprimarul a indicat sec şi cauza problemelor: primarul nu-şi deleagă atribuţiile când este plecat din localitate.

Nu se poate delega

Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al primăriei ne-a declarat că sunt atribuţii care pot fi delegate de primar, şi atribuţii care nu se pot delega. „Avizarea autorizaţiilor de construcţie face parte din categoria de responsabilităţi ale primarului care nu pot fi delegate”, a precizat Boian.

Purtătorul de cuvânt a respins şi acuzaţia că primarul ar lipsi foarte mult de la serviciu. „Primarul nu lipseşte aşa de mult. Eliberarea autorizaţiile întârzie pentru că documentaţiile pentru avizare sunt incomplete”, susţine Boian.

Aceasta mai spune că avizarea solicitărilor nu se tergiversează, decât în cazul în care nu se îndeplinesc toate condiţiile. „Lucrăm după lege. Se poartă corespondenţă cu solicitanţii până se rezolvă problema”, a conchis Boian.

Viitor sumbru

Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, a atenţionat că o mare parte din membrii asociaţiei vor avea probleme în viitorul apropiat.

„Previziunile pe termen scurt sunt că, din cauza crizei de lichidităţi, consumul populaţiei va scădea şi, implicit, activitatea unor firme se va suspenda sau chiar va înceta”, a spus Feneşan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite