Medierea în Europa, inspirată de modelul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arta rezolvării conflictelor pe cale amiabilă îşi face simţită discret prezenta şi în România
Arta rezolvării conflictelor pe cale amiabilă îşi face simţită discret prezenta şi în România

Medierea sau arta rezolvării conflictelor pe cale amiabilă îşi face simţită discret prezenta şi în România, deşi este legiferată încă din anul 2006. În Europa însă, medierea înregistrează adevărate succese, iar sistemele judiciare au scăpat de supraaglomerare.

Majoritatea ţărilor europene au adoptat reglementari în domeniul medierii în ultimii ani. Albania are o lege a medierii din anul 2003, Austria din 2003, Bulgaria din 2004 (Codul de Procedura Civila din 2007 este sincronizat cu legea medierii), Croaţia din 2003, Macedonia din 2006, Serbia din 2005, Ungaria din 2002, Moldova din 2007 (cu aplicare din 2008). Legislaţia din domeniul medierii aplicabilă în Europa este inspirată preponderent de modelul american, care şi-a dovedit eficienţa de-a lungul timpului, fiind evidentă dorinţa mediatorilor europeni de uniformizare la nivel continental a reglementarilor din domeniul medierii.

Proceduri extrajudiciare alternative
În acest sens este şi rezoluţia legislativă a Parlamentului European din 29 martie 2007 referitoare la propunerea de directivă privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială, precum şi obligativitatea stabilirii unor proceduri extrajudiciare alternative - măsuri imperios necesare pentru transpunerea în practică a principiului fundamental al accesului liber la justiţie pentru orice cetăţean. Procedurile extrajudiciare alternative au rolul de a asigura un acces mai bun la justiţie. Modelul de mediere aplicabil în statele europene este diferit de cel canadian în care medierea este obligatorie (în toate cauzele civile), obligativitatea medierii putând constitui un avantaj (apreciindu-se că cel care propune medierea nu e sigur pe poziţia sa) sau un dezavantaj (părţile pot să nu ia în serios medierea dacă aceasta este obligatorie). Fiecare ţară şi-a adaptat reglementările din domeniul medierii la specificul local. Dacă în Bulgaria contractul de mediere şi chiar înţelegerea la care ajung părţile pot să fie orale, acest lucru nu este valabil în restul Europei. În Serbia este nevoie de experienţă în domeniul medierii sau al soluţionării conflictelor de minim cinci ani pentru a deveni mediator.  În Norvegia, judecătorii pot să fie şi mediatori, lucru care nu este posibil spre exemplu în Bulgaria.

Preponderent facultativă
În majoritatea statelor europene medierea este facultativă. A existat în Anglia o încercare de mediere obligatorie (impusă) însă aceasta s-a dovedit a fi un eşec. Totuşi, Anglia este o ţară în care medierea este folosită cu un real succes fiind vorba despre medierea facultativă în care părţile consideră că este mai avantajos pentru ele să apeleze la mediere decât să iniţieze o acţiune în instanţă. Polonia este una dintre puţinele ţări europene în care instanţa poate să trimită cauza la mediere fără acceptul părţilor însă acestea au posibilitatea de a refuza medierea. În alte ţări, instanţa de judecată poate să le propună părţilor să îşi rezolve disputele prin mediere însă nu le poate obliga să apeleze la mediere. Slovenia este un exemplu pozitiv în ceea ce priveşte medierea, în anul 2007 finalizându-se prin mediere peste 1.500 de cauze. Cele mai bune rezultate au fost obţinute în cauzele de dreptul familiei (70%), iar cele mai dezamăgitoare în cauzele civile.Austria (prima ţară în care profesia de mediator a fost recunoscută printr-un act al Parlamentului) este un alt stat în care medierea are rezultate, dar înţelegerea la care ajung părţile după mediere este supusă controlului instanţei sau notarului.  Croaţia are o reglementare specială în domeniul medierii, conform căreia dacă părţile au stabilit să nu iniţieze sau să continue un proces o anumită perioadă de timp, ci să apeleze la mediere, în cazul în care îşi încalcă această obligaţie asumată de ambele părţi, instanţa astfel investită va respinge acţiunea lor ca prematură. (Liliana Năstase)

Conferinţa
Asociaţia Magistraţilor Europeni care susţin Medierea - Secţia română, Consiliul de Mediere, CSM, INM şi Ministerul Justiţiei vor organiza, mâine, conferinţa internaţională "Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective". În cadrul conferinţei se va prezenta modul în care medierea a fost implementată, dar şi cum funcţionează în România. Conferinţa va avea loc la Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Capitală, începând cu ora 10.00.

Citeste totul despre mediere la adresa http://www.mediere.ro/!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite