"Medierea înseamnă economie de timp, de bani, de stres"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Certurile prin instanţe, procese interminabile şi costurile unor răfuieli în justiţie ar putea fi înlocuite de împăcarea părţilor prin apelarea la persoane autorizate în medierea

Certurile prin instanţe, procese interminabile şi costurile unor răfuieli în justiţie ar putea fi înlocuite de împăcarea părţilor prin apelarea la persoane autorizate în medierea conflictelor. Violeta Belegante, şef serviciu la Direcţia Elaborare din cadrul Ministerului Justiţiei, ne-a explicat avantajele apariţiei în România a instituţiei medierii.
- Cum s-a ajuns la nevoia unei instituţii a medierii?
- Medierea este nu numai o cerinţă a UE, ci s-a considerat că este o soluţie de degrevare a instanţelor, o modalitate alternativă la care pot apela persoanele aflate în diverse conflicte.
- Medierea nu se suprapune oarecum cu activitatea avocaţilor?
- şi avocaţii pot fi mediator.
- Ce face un mediator?
- Mediatorul asistă părţile într-un conflict, mijloceşte conflictele pentru a se ajunge la o înţelegere. În primul rând încearcă să îndrume persoanele să se împace, prin comunicare şi înţelegere. El nu dă verdicte.
- Ce tipuri de conflicte pot fi mediate?
- Obiectul medierii, ca principiu, îl reprezintă orice conflict în materie civilă, comercială, familiară sau chiar penală.
- În materie penală, ce tipuri de conflict ar putea fi mediate?
- Orice conflict care, prin împăcarea părţilor, înlătură răspunderea penală.
- Ce avantaje ar avea cei care apelează la un mediator?
- Spre exemplu, în materie comercială, "timpul costă bani", iar firmele cu siguranţă înţeleg acest lucru. În materie civilă, spre exemplu, un conflict iscat de dărâmarea unui gard poate fi mediat în două şedinţe, în timp ce un proces este mult mai stresant. Avantajele sunt economie de timp, de bani şi de stres.
- Din punct de vedere financiar, medierea ar fi un avantaj?
- Cu siguranţă, medierea este mult mai avantajoasă decât costurile unui proces. Nu se mai plăteşte taxă de timbru, executor judecătoresc şi tot ce impune o astfel de procedură.
- Sunt precizate anumite limite ale onorariului?
- Onorariul trebuie să ţină cont de valoarea litigiului, iar controlul asupra onorariului îl va avea Consiliul de mediere. Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu, stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
- Sunt pregătiţi justiţiabilii români pentru o instituţie a medierii?
- Medierea nu este o instituţie promovată în România, însă ea există peste tot în Europa, iar în SUA este deja o tradiţie oamenii merg la mediator la fel de des ca la doctor. Această procedură nu este obligatorie şi trebuie acceptată de ambele părţi. În cazul în care una din părţi nu se prezintă în mod repetat la mediator, procedura este considerată ca neacceptată.
- Care sunt condiţiile pentru a deveni mediator?
- În primul rând, persoanele care doresc să devină mediatori trebuie să aibă obligatoriu studii superioare, să urmeze nişte cursuri şi, sigur, să aibă o bună reputaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite