Medicul "roumain" şi-a părăsit pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doar jumătate de an petrecut într-un sătuc din apropierea Parisului, doctorul Lucian Popoviciu şi-a părăsit noii pacienţi fără să le ofere vreo explicaţie "Suntem

După doar jumătate de an petrecut într-un sătuc din apropierea Parisului, doctorul Lucian Popoviciu şi-a părăsit noii pacienţi fără să le ofere vreo explicaţie

"Suntem decepţionaţi!", spun localnicii din Seboncourt, rămaşi fără medic. Presa centrală franceză relatează pe larg cazul românului care a "dezertat" după şase luni.

n luna februarie, Lucian Popoviciu a decis să-şi părăsească pacienţii din localitatea hunedoreană Toteşti pentru cei din Seboncourt. Cotidianul central "Le Figaro" scrie că Popoviciu a fost aşteptat în sătucul francez cu multă nerăbdare, iar acum oamenii sunt dezamăgiţi că au fost părăsiţi de singurul lor medic, venit din România.

Primarul Gerard Feuillette a exprimat decepţiile celor 150 de consăteni. În iunie 2007, când medicul de familie al satului s-a pensionat, el a început să dea anunţuri în ziare specializate şi pe internet, căutând medici în Europa de Sud şi Maghreb, până ce a găsit medicul român.

"Din cauza crizei de doctori, mulţi primari aduc cadre medicale din Europa de Est, iar românii, unde nivelul de trai este foarte scăzut, sunt primii candidaţi", a spus Xavier Deau de la Consiliul naţional al medicilor.

Cazat pe cheltuiala localnicilor

Anul trecut, au fost studiate 800 de dosare ale unor medici români. În privinţa lui Popoviciu, Deau a explicat că primarul a hotărât că trebuie să-l cazeze pe cheltuiala comunităţii. I-a reamenajat vechiul cabinet, datorită generozităţii consiliului general, dar şi a locuitorilor comunei.

Feuillette s-a preocupat chiar să-i obţină rapid un permis legal de rezidenţă. Dar, săptămâna trecută, sătenii s-au trezit că medicul a dispărut, fără să spună niciun cuvânt, pentru a-şi motiva gestul. S-ar putea ca salariul să i se fi părut insuficient. Consulta un pacient aproape o oră, în timp ce ceilalţi, lăsaţi să aştepte, ajungeau să plece.

Locuitorii, pe care medicul i-a considerat "prea săraci" şi care abia l-au aşteptat, se simt "distruşi".

Surpriză şi pentru români

În România, dispariţia lui Popoviciu a surprins la fel de mult. Directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică, Dan Magheru, spune despre medicul român că "a avut o comportare bună pe perioada cât a fost medic în comuna Toteşti, fără să creeze probleme".

El a mai adăugat însă că "dezertarea" medicului român din satul francez ar putea fi provocată şi de "o neacomodare cu rigorile sistemului francez. În România sunt anumite rigori, în Franţa, altele".

Poate nu s-a acomodat cu rigorile sistemului francez. În România sunt anumite rigori, în Franţa, altele
Dan Magheru,
director executiv ASP Hunedoara

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite