Medicul care a învins sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Paul Şerban a avut curajul să se judece pentru drepturile lui. El a câştigat în instanţă 80.000 de lei de la Casa Asigurărilor de Sănătate Medic de familie în satul

Doctorul Paul Şerban a avut curajul să se judece pentru drepturile lui. El a câştigat în instanţă 80.000 de lei de la Casa Asigurărilor de Sănătate

Medic de familie în satul Nicşeni, judeţul Botoşani, dr. Paul Şerban s-a luptat singur împotriva sistemului sanitar din România. Pe lângă demascarea metodei de a semna în alb unele contracte dintre medicii de familie de la sate şi Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Botoşani, el şi-a recuperat şi sporurile salariale care nu-i fuseseră acordate.

După trei ani de procese, Tribunalul Bucureşti i-a dat luna trecută câştig de cauză medicului, obligând CJAS Botoşani să îi achite sporuri în valoare de 80.000 de lei. "Toţi au crezut că e o nebunie să te lupţi cu sistemul. Dar nu am putut da înapoi. În Comisia de audit m-a luat gura pe dinainte şi am spus ce se întâmplă la Botoşani. Atunci au început să curgă controalele pe capul meu. M-au hăituit doi ani şi au încercat să mă dea afară din sistem. Dar nu au reuşit", a spus dr. Paul Şerban.

Operaţii la lumina lumânării

În 1988, el a preluat "policlinica" din Nicşeni - un sat sărac situat la 30 km de Botoşani. Doctorul Şerban a fost cazat într-o încăpere unde se creşteau viermi de mătase. Experienţa "instalării" la sat după nouă ani de muncă în marile clinici universitare din ţară a fost dură.

Cabinetul medical era o paragină, curentul se oprea la ora 20.00, intervenţiile se făceau la lumânare, iar medicii nu rezistau aici decât un an. De apă curentă nici nu putea fi vorba. "A fi medic de familie în mediul rural înseamnă răbdare şi devotament. Dacă nu eşti născut în acest mediu, trebuie să faci un mare efort ca să te adaptezi", a declarat medicul.

După Revoluţie, Paul Şerban s-a implicat în diverse proiecte europene şi a primit chiar diplomă de excelenţă din partea Colegiului Medicilor din Olanda pentru colaborarea sa la editarea unui ghid despre durerea lombară. Meritele nu i-au fost recunoscute de Colegiul Medicilor din România. Curând, avea să aibă parte de alte suprize. În anul 2002, când, la reînnoirea contractului cu CJAS, el a fost obligat să semneze contractul în alb, la fel ca toţi ceilalţi 70 de medici de familie din judeţ. "Ni se dădea doar ultima pagină a contractului şi ni se cerea să semnăm în alb. De negociere nici nu putea fi vorba!", spune medicul.

Fără sporurile garantate de stat

Obligaţi să semneze contractele cu CJAS Botoşani în alb, medicii de familie erau, practic, de acord cu toate prevederile impuse de superiori, care erau trecute ulterior în acte. Aşa se face că sporurile legale pe care statul le garanta medicilor de familie de la sate pentru condiţiile mizere în care lucrau nu au ajuns vreodată la cabinetele de la ţară.

Sute de miliarde de lei vechi care ar fi trebuit să acopere cheltuielile medicilor, să rezolve problemele s-au pierdut pe drum. "Unii au primit sporuri de 10-15%, alţii deloc. Nu puteam obiecta pentru că semnătura noastră era pe contracte. Eu am ajuns să mă rog la juristul CJAS Botoşani ca să îmi pot vedea contractul de muncă. De fiecare dată am fost refuzat", mai spune dr. Paul Şerban.

Solidaritate zero în breaslă

Sătul să facă medicină ca în Evul Mediu şi cu bani aduşi de acasă, medicul Şerban a hotărît să denunţe conducerea CJAS Botoşani la forurile superioare de la Bucureşti.

Cum era de aşteptat, ancheta demarată în anul 2004, la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate Botoşani, a arătat că nu se fac ilegalităţi la CJAS Botoşani. În lipsa unor nereguli la cabinetul medical Nicşeni şi în activitatea medicului Şerban, scandalul creat în jurul sporurilor "pierdute" s-a stins. "Când am văzut că nu se rezolvă absolut pe plan intern şi toţi îşi apără interesele, am dat în judecată CJAS. Niciun coleg nu a vrut să se mi se alăture", a mai declarat medicul.

Prea târziu pentru a fi un precedent

Medicul Şerban a solicitat în instanţă plata sporurilor cuvenite pentru activitatea sa în mediul rural, în perioada 2002-2004, în valoare de 1,2 milioane de lei. După ani de procese, CJAS Botoşani a fost obligată să îi achite sporuri în valoare de 80.000 de lei şi cheltuieli de judecată în valoare de aproape 7.000 de lei. Hotărârea nu este însă definitivă.

Juriştii CJAS Botoşani au formulat recurs, procesul urmând să se judece peste două luni. Cei de la cârma CJAS Botoşani recunosc indirect înfrângerea. "Chiar dacă va câştiga acest medic procesul, ceilalţi medici de familie nu mai au cum să ne dea în judecată pentru sporuri pentru că perioada a expirat. Dacă aveam jurişti buni, am fi câştigat procesul, mai ales că medicii au semnat contractele şi e greu de demonstrat acuzaţiile medicului Şerban, a explicat Rodica Huţuleac, şef interimar la CJAS Botoşani.

Ni se cerea să semnăm în alb. De negociere nici nu putea fi vorba!
Paul Şerban, doctor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite