Mediciniştii clujeni muncesc în locul lui Nicolăescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii studenţi au împărţit pliante în rândul tinerelor privind importanţa vaccinări împotriva cancerului de col uterin Studenţii medicinişti din Cluj-Napoca încearcă să repare greşelile făcute de Ministerul Sănătăţii în campania de vaccinare împotriva virusului HPV.


Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca a iniţiat o campanie de informare privind vaccinul împotriva virusului HPV, cel care provoacă cancerul de col uterin. În contextul în care vaccinarea în rândul fetelor de clasa a IV-a a fost un adevărat eşec, studenţii încearcă să scoată la lumină importanţa imunizării. Campania de informare a început în 20 octombrie, iar astăzi a avut loc o conferinţă, la care au participat medici, studenţi, dar şi o femeie bolnavă de cancer de col uterin, care le-a împărtăşit celor prezenţi  experienţa traumatizantă prin care trece din cauza bolii. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor şi au participat în jur de 100 de persoane.

Femeile nu ştiu de vaccin

Voluntarii medicinişti au împărţit zilele trecute peste 700 de fluturaşi şi au lipit afişe, în special în zona căminelor studenţeşti. Aceştia au realizat şi un sondaj în rândul femeilor, şi au ajuns la concluzia că puţine dintre ele ştiu că există un vaccin care să prevină cancerul de col uterin. „60% dintre femeile chestionate nu ştiau de vaccin, iar foarte multe nu ştiau ce înseamnă col uterin”, susţine Daniel Ureche, coordonatorul campaniei.

Medicii de familie, piloni importanţi

În cadrul conferinţei, medicii specialişti, ginecologi sau oncologi, au arătat importanţa vaccinării împotriva HPV. Aceştia sunt dezamăgiţi de eşecul campaniei de vaccinare în masă, iniţiată de Ministerul Sănătăpţii, şi sunt de părere că a fost provocat de lipsa de informare. „Campania de informare trebuia să pornească de la medicii de familie. Dacă mamele văd la ei nesiguranţă, sigur nu îşi vor vaccina copilul”, este de părere ginecologul Clara Mironiuc. De asemenea, medicul condamnă şi mass-media, care a provocat o derută totală în rândul populaţiei. „Eu cred că s-a făcut un pas imens. Să imunizezi în masă toate fetele de 11 ani, care au şanse mari să nu contacteze virusul, este ceva”, spune Clara Mironiuc. „Eu mi-am vaccinat toate nepoatele, cum a ajuns vaccinul în ţară”, a mai adăugat aceasta.
Campania de informare va continua şi anul viitor, când voluntarii medicinişti vor merge în licee şi şcoli, unde vor avea contact direct cu tinerele. „Le vom explica foarte clar efectele vaccinului, şi importanţa acestuia”, spune Daniel Ureche. De altfel, studentele prezente la conferinţa de astăzi s-au lăsat convinse, şi spun că s-ar vaccina. „Nu am învăţat la şcoală despre vaccin, dar am aflat acum, şi cu siguranţă  mi l-aş administra”, spune Ioana Joca, studentă la Medicină în anul II.

Campania de vaccinări, un eşec

La nivelul judeţului Cluj, doar 43 de eleve de clasa a IV-a, din 2.812, au acceptat vaccinul împotriva virusului HPV. Deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că până acum au fost imunizate 30% din cele 110.000 de eleve din toată ţara incluse în  program, cifrele obţinute de la inspectoratele şcolare par să indice o altă realitate.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite