Medicina şi Dreptul de la Standford, greu accesibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Standford, situată lângă San Francisco, este listată pe primele locuri în toate clasamentele mondiale. Instituţia, condusă între anii 1993-2000, de Condoleezza Rice, şi-a

Universitatea Standford, situată lângă San Francisco, este listată pe primele locuri în toate clasamentele mondiale. Instituţia, condusă între anii 1993-2000, de Condoleezza Rice, şi-a câştigat reputaţia mondială prin cercetare. Centrul de cercetare de la Standford a generat zona numită Silicon Valley, unde sunt concentrate companiile care valorifică tehnologia de ultimă oră produsă de universitate.
Campusul, printre cele mai mari din SUA
Universitatea Leland Standford Junior sau, pe scurt, Standford, este o instituţie privată localizată la circa 60 de kilometri sud-est de San Francisco, în zona numită Silicon Valley. Standford are unul dintre cele mai mari campusuri universitare din SUA (3,2 km pătraţi) şi facultăţi de inginerie, drept, medicină, ştiinţele educaţiei, business, ştiinţe exacte şi ştiinţe umaniste. Universitatea a fost fondată în 1885, de magnatul şi fostul guvernator al Californiei, Leland Standford, în amintirea fiului său, mort la 16 ani de febră tifoidă. Cele 19 biblioteci ale instituţiei numără în prezent un total de peste opt milioane de volume. Acestora li se adaugă trei biblioteci digitale. Universitatea are circa 6.700 de studenţi la cursuri de licenţă şi 8.000 înscrişi la programe de studii postuniversitare. Între cele 1.700 de cadre didactice se numără 18 laureaţi ai Premiului Nobel.
Locul 3 în lume
Potrivit clasamentelor făcute în SUA, după performanţa programelor de studii pentru licenţă, Standford ocupă locul 4 între universităţile americane, la egalitate cu universităţile MIT şi Caltech. Totuşi, este clasată a treia la nivel mondial în topul Universităţii "Jiao Tong" din Shanghai 2006, care ia în calcul cercetarea. În clasamentul ziarului "The Times" 2006, Standford este listată a şasea la nivel mondial. La admiterea 2006, universitatea a fost extrem de selectivă cu aplicanţii: numai 10,8% din totalul celor 22.223 de candidaţi au fost admişi, cel mai mic procent înregistrat în istoria universităţii. Medicina şi Dreptul au fost cel mai greu accesibile facultăţi, cu 3,3%, respectiv 7,7% din candidaţi acceptaţi.
Fondatorii Google, Yahoo, şi YouTube, printre absolvenţi
Institutul de Cercetare de la Standford, fondat în 1946, este unul dintre cele mai mari ale lumii. Aici s-au pus bazele unor companii precum Hewlett-Packard, Cisco Systems, Yahoo, Google sau Sun Microsystems. Sergey Brin şi Larry Page - fondatorii Google, precum şi David Filo şi Jerry Yang - fondatorii Yahoo, sunt toţi absolvenţi ai Standford. Tot aici a studiat Paul Flaherty, cofondator al motorului de căutare pe internet AltaVista, Bill Hewlett şi David Packard, fondatorii Hewlett-Packard, Len Bosack, cofondator al Cisco Systems, şi Jim Allchin, copreşedinte al Microsoft. Unul dintre fondatorii YouTube, Jawed Karim este, în prezent, masterand la Standford. De altfel, Institutul de Cercetare de la Standford este unul dintre cele patru noduri ale reţelei ARPANET, prima reţea electronică din lume, construită în 1969, care este strămoşul internetului. Celelalte trei noduri au fost UCLA (Universitatea California, Los Angeles), UCSB (Universitatea California, Santa Barbara) şi Universitatea Utah. Între absolvenţii Universităţii Standford se numără 17 astronauţi, între care Eileen Marie Collins, prima femeie-pilot şi prima femeie-comandant de navă spaţială. Tot aici a studiat şi actriţa Sigourney Weaver.
Educaţie "rezidenţială"
Standford pune mare accent pe "educaţia rezidenţială". Aproximativ 94% din studenţii înscrişi la cursuri de licenţă locuiesc în campus, unde există nu mai puţin de 77 de clădiri rezidenţiale, blocuri sau şiruri de case. Studenţii care locuiesc aici pot ajunge la facultate şi la biblioteci, în circa 10 minute, cu autobuzul sau pe bicicletă. Cele mai multe clădiri sunt mixte, locuite atât de fete, cât şi de băieţi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite