Medicii fără rezidenţiat vor primi competenţă de practică limitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă simplă care va permite medicilor fără rezidenţiat să practice profesia în cabinetele de medicină de familie şi în spitalele clinice, cu lipsă de personal. Ei vor putea face consultaţii sau intervenţii minore.

„Practic, un tânăr care nu îşi ia rezidenţiatul nu poate fi angajat şi pierde un an până când are posbilitatea să susţină următorul examen. Medicii care au diplomă, dar nu au rezidenţiat, vor primi competenţă de practică limitată", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Potrivit oficialului, actul normativ crează premisele organizării rezidenţiatului în mod descentralizat. Astfel, examenele vor putea fi susţinute în centre ca Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova, avâd bibliografie şi tematică unice.

Totodată, rezidenţii de anul III vor putea lucra în liniile de gardă, altele decât prima linie. Cei de anul IV vor putea lucra în prima linie de gardă, sub supravegherea unui medic primar sau specialist.

Potrivit ministrului Sănătăţii, peste 3.860 de medici tineri vor putea intra, astfel, în serviciile de gardă şi vor fi salarizaţi pentru munca prestată.

În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite