Medicii produc actul medical, noi îi ajutăm să-şi facă mai performant sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea directorilor-medici cu directori specializaţi în management este una dintre măsurile impuse de legile reformei în Sănătate. Robert Agafiţei, jurist de profesie, este unul dintre noii

Schimbarea directorilor-medici cu directori specializaţi în management este una dintre măsurile impuse de legile reformei în Sănătate. Robert Agafiţei, jurist de profesie, este unul dintre noii directori şi va conduce Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Paulescu", din Capitală .
- Cât o să fie salariul?
- Exact nu ştiu, dar după grilele de salarizare aprobate în acest an este, funcţie de o serie de criterii, în jur de 20 de milioane de lei.
- Este suficient pentru a atrage specialişti de top?
- Lucrând ca bugetar, am fost obişnuit cu salarii mai mici. Dar, de fapt, nu are rost să vorbim despre bani, pentru că nu aceştia sunt motivaţia, ci ocazia de a-mi construi o carieră. Am 32 de ani, sunt de profesie jurist, dar am şi o specializare în Relaţii Publice. Timp de opt ani am lucrat la Direcţia de Sănătate Publică, iar din 2005 sunt consilier al ministrului. Cum spuneam, consider numirea o şansă de a demonstra că se pot face lucruri bune şi profesioniste în administraţia sanitară, iar performanţa îmi va folosi la CV, la construirea unei cariere în managementul de top. Sper că ne îndreptăm spre o societate în care banii vor urma performanţei şi cred că pot să aştept până voi dovedi că merit mai mult.
- Intraţi într-o comunitate închisă, cu legături puternice între membrii ei. Nu vă este frică?
- Nu. Am lucrat cu medici, ştiu că pot avea o bună comunicare cu ei, şi avem aceleaşi interese. şi eu, şi cei care conduc din punct de vedere medical instituţia avem interesul ca lucrurile să funcţioneze mai bine.
- Cum veţi face să fie mai bine?
- De exemplu, voi încerca să fac mai fluid procesul de evidenţă a bolnavilor, ceea ce va uşura munca medicilor, dar va permite şi o mai bună urmărire a costurilor. Aş orienta fondurile spre investiţii care să scadă, apoi, costurile. Voi dezvolta infrastructura, pentru a reuşi să atragem resurse din proiectele de cercetare.
- Asta nu va reduce coada la policlinică.
- Nu există o bază de date din care să reiasă traseul pacientului, consultaţiile şi investigaţiile făcute. Deci nu ştim unde sunt timpi morţi, unde sunt scurgeri de fonduri, până nu se reglează controlul informatic.
- Nu vă este teamă că aceia care profită de "scurgeri" or să vă dea jos?
- Nu. Este clar că sistemul nu mai poate funcţiona ca până acum, presiunea publicului, inclusiv asupra factorului politic, fiind tot mai mai mare. Cred că medicii vor înţelege că pot câştiga bine şi decent în noul sistem şi vor dori chiar ei să se renunţe la cel vechi, pe care îl

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite