Medicii de familie în război cu Casa Asigurărilor de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 aprilie, pacienţii ar putea plăti consultaţiile şi reţetele date de medicii de familie dacă aceştia nu semnează contractul cadru. Oficialii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud apreciază că se vor găsi până atunci soluţii de compromis, dar recunosc că argumentele medicilor sunt serioase.

Cei 135 de medici de familie din Bistriţa-Năsăud nu vor semna contractul cadru pe 2009 cu Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) pe motiv că acesta le încalcă drepturile şi nu ţine cont de solicitările lor. Hotărârea a fost luată ieri de Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie din România, iar doctorii bistriţeni s-au raliat acesteia.
Potrivit preşedintelui asociaţiei bistriţene a medicilor de familie, Niculina Rus, colegii săi vor lucra de miercuri în regim privat dacă solicitările lor nu vor fi cuprinse în acte adiţionale la acest contract cadru. Medicii sunt îngrijoraţi, în primul rând, de valoarea redusă a contractelor pe 2009, mult mai mici decât în 2008 şi care nu asigură aproape deloc bani în ultimul trimestru al anului.

Bani mai puţini bani

Îngrijorarea doctorilor privind finanţarea este confirmată de oficialii CJAS. Directorul de relaţii contractuale al CJAS Bistriţa-Năsăud, Szekely Vilhelm, spune că, într-adevăr, trimestrul IV nu are acoperire financiară, banii ajungând doar pe primele trei trimestre. „Probabil că va urma o rectificare pentru ultimul trimestru”, spune directorul. În aceste condiţii, însă, medicii de familie nu vor să se hazardeze şi să semneze.
O altă nemulţumire majoră este legată de obligativitatea, trecută în contract, de a asigura garda la serviciul de permanenţă, după activitatea la cabinet. „Nimeni nu ne poate obliga să ne punem la dispoziţie cabinetele private în care cu toţii am investit pentru asemenea servicii. Lucrurile nu sunt deloc clare”, spune Niculina Rus.
Listei nemulţumirilor i se adaugă obligativitatea prescrierii medicamentelor după denumirea comună internaţională şi nu după denumirea comercială. Responsabilii de la CJAS recunosc că şi aici vor fi serioase probleme. „Farmacistul va oferi astfel medicamentul pentru care are contract cu furnizorii şi discountul mai atractiv. Pentru o substanţă activă pot exista 40 de medicamente cu denumire diferită“, spune Szekely Vilhelm.

Pacienţii sunt speriaţi

Bistriţenii, care au aflat de la televizor despre intenţia medicilor de familie, sunt deja alarmaţi. Ei admit că medicii au dreptate, dar cer rezolvarea de urgenţă a situaţiei. „Eu sunt suspect de diabet de vreo două luni, fac analize care am înţeles că sunt foarte scumpe, iar dacă medicul de familie nu îmi mai dă trimitere ce mă fac? Nu am bani să le plătesc. Acum sunt şomer şi, oricum, cheltuiesc mult cu regimul de când am aflat că aş putea avea diabet. E o prostie ce se întâmplă, am văzut la televizor şi cred că medicii au dreptate”, spune Grigore Cosma, un bistriţean de 53 de ani.
Dacă din 1 aprilie medicii de familie vor trece în regim privat, costul unei simple consultaţii va fi între
25 şi 30 de lei, la care se adaugă necompensarea medicamentelor şi costul anali­zelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite