Medicamentele, fără efecte benefice la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalizarea sectorului farmaceutic s-a redus la jumătate de la începutul anului Acţiunile celor trei emitenţi reprezentativi pentru sectorul farmaceutic la BVB (Antibiotice Iaşi,

Capitalizarea sectorului farmaceutic s-a redus la jumătate de la începutul anului

Acţiunile celor trei emitenţi reprezentativi pentru sectorul farmaceutic la BVB (Antibiotice Iaşi, Biofarm şi Zentiva) au resimţit corecţii peste media pieţei.

Companiile farmaceutice listate la Bursa de Valori Bucureşti nu au făcut excepţie de la deprecierile generalizate ale pieţei. Problemele specifice fiecărei societăţi în parte au amplificat, însă, scăderile. Astfel, în timp ce indicele compozit indică, în momentul de faţă, o corecţie de aproximativ 35% faţă de sfârşitul anului bursier 2007, acţiunile societăţilor din acest sector au fost marcate, în acelaşi interval, de scăderi de peste 40%.

Corecţie de 59% pentru titlurile BIO

"Scăderea vânzărilor la medicamente s-a reflectat în cifrele de afaceri şi în profiturile raportate de companiile listate. Pe termen scurt este dificil de anticipat evoluţia preţurilor în piaţă", explică Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction.

Cele mai afectate de corecţii au fost titlurile Biofarm (BIO) care au ajuns la 0,2580 lei/acţiune de la 0,6350 lei/acţiune la sfârşitul anului trecut (-59%). "Acţiunile BIO au înregistrat pierderi ca urmare a investiţiilor în titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) pe care le-au făcut anul trecut", subliniază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.

Pe termen lung, brokerii spun că evoluţia acţiunilor BIO va fi strâns legată de evoluţia acţiunilor SIF.

Pe locul secund în topul scăderilor înregistrate în acest sector s-a plasat Zentiva (SCD), cu o depreciere de 48% a acţiunilor de la începutul anului bursier în curs.Oficialii Zentiva estimează în primul semestru vânzări în scădere cu 33% în România, comparativ cu nivelul de 1,33 miliarde coroane ceheşti (aproximativ 55,7 milioane de euro) din intervalul similar al anului trecut.

Declin pentru piaţa românească

Recent, fondul ceh PPF a anunţat că intenţionează să retragă oferta înaintată pentru preluarea Zentiva pentru a evita o luptă directă cu celălalt acţionar important al companiei farmaceutice, grupul francez Sanofi-Aventis. "Cred că preluarea Zentiva va avea un impact mai mare asupra acţiunilor SCD la BVB numai în condiţiile în care managerii vor lua decizii importante privind activitatea companiei", spune Adrian Bărbulescu.

Cele mai apropiate de evoluţia de ansamblu a pieţei au fost acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB), care s-au ieftinit cu 40% faţă de sfârşitul anului trecut. "Problemele iscate în jurul privatizării ATB au scăzut încrederea investitorilor în aceste acţiuni", atrage atenţia Marcel Murgoci.

În primul trimestru din acest an, vânzările de medicamente pe piaţa românească şi-au încetinit creşterea la 3,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007, când avansul a fost de 25,3%, potrivit firmei de cercetare Cegedim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite