Medicamentele compensate si gratuite se vor scrie pe retete noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 17 octombrie, prescrierea medicamentelor compensate si gratuite se va face pe noi formulare. Dupa ce in luna august a fost schimbat modul in care se elibereaza produsele farmaceutice, in loc de

Din 17 octombrie, prescrierea medicamentelor compensate si gratuite se va face pe noi formulare. Dupa ce in luna august a fost schimbat modul in care se elibereaza produsele farmaceutice, in loc de denumiri comerciale pe reteta se scrie substanta activa, aceasta masura vine sa intregeasca decizia de acum doua luni a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Oficialii CNAS dau asigurari ca prima comanda de noi retete va fi livrata cu o saptamana inainte de 17 octombrie. Dupa aceasta data nu se vor mai scrie retete vechi, dar acestea vor fi valabile inca 30 de zile.

Pana acum, daca unui pacient trebuia sa i se prescrie medicamente din mai multe liste, era necesar ca medicul sa scrie cate o reteta separata pentru fiecare lista. De acum incolo, vor putea fi prescrise impreuna medicamente de pe toate cele trei liste de compensare, A, B si C

Pe noul formular va trebui scris si codul fiecarei afectiuni, stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Utilizarea codurilor de boala va permite evidentierea statistica a morbiditatii si consumului de medicamente. In viitor, se va putea evalua precis starea de sanatate a populatiei si se va prognoza necesarul de medicamente.

Pe formulare s-au prevazut si rubrici care evidentiaza stuatia asiguratului: salariat, pensionar, copil, veteran, revolutionar si de unde a obtinut prescriptia.

Pentru a indeparta orice suspiciune ca vreun farmacist ar putea sa elibereze produse mai scumpe decat cele la pretul de referinta, in noua reteta s-a prevazut o rubrica pe care trebuie sa o semneze asiguratul. Prin acordul sau, pacientul isi exprima acordul clar de a cumpara produse mai scumpe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite