Meciul euro-leu, foarte disputat pe piaţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea monedei împrumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului faţă de riscul valutar. Pe termen scurt sau lung, un împrumut presupune, în primul rând, stabilirea monedei în

Alegerea monedei împrumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului faţă de riscul valutar.

Pe termen scurt sau lung, un împrumut presupune, în primul rând, stabilirea monedei în care va fi contractat. Deşi creditele în euro sunt, în majoritatea cazurilor, mai ieftine comparativ cu cele în lei, părerile specialiştilor sunt împărţite.


În ciuda avertismentelor băncii centrale privind riscurile unei creditări excesive în valută, o parte din analişti continuă să mizeze pe finanţările în moneda europeană. Aceştia sunt de părere că împrumuturile în euro rămân mai avantajoase decât cele în lei, în ciuda deprecierii acute a monedei naţionale din ultima perioadă, dar şi a majorării costului finanţării de pe pieţele externe.


Deprecierea leului nu a descurajat creditele în euro


"Pentru moment, fără să privim în viitor şi fără să învăţăm din lecţia ultimelor luni, este mai avantajos pentru români un credit în euro. Spun asta mai ales pentru că leul se va întări, deşi un credit nu este un pariu valutar", este de părere consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.
În plus, lipsa de resurse în lei pe termen lung forţează băncile să adauge o primă suplimentară de risc la creditele în moneda naţională. "Cred că, în pofida existenţei riscului valutar, costul creditelor în valută va continua să fie considerat atrăgător de către clienţi şi în perioada următoare", spune Mihai Bogza, preşedintele Bancpost. De aceeaşi părere este şi directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu. "Cifrele arată că un credit în euro este mai ieftin chiar şi după deprecierea leului", a afirmat, recent, Negriţoiu.


Volatilitatea cursului dă peste cap planurile


Pe de altă parte, împrumutul cel mai avantajos este acela care nu implică un risc valutar. "Pentru majoritatea românilor, care îşi câştigă veniturile în moneda naţională, creditele în lei implică costuri mai mici decât cele în euro. Există oricând riscul ca leul să se deprecieze", consideră Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). La rândul său, Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, spune că este foarte greu de stabilit care dintre cele două variante este mai convenabilă în momentul de faţă.

"Nu se poate spune care alegere este mai avantajoasă, ţinând cont că este vorba de o perioadă mai mare de timp. Important e ca românul să vadă în ce monedă îşi primeşte salariul şi cât îşi permite să aloce ratei lunare", a spust Anghel.


Totodată, analistul BCR a subliniat că un impact major asupra costului creditării îl pot avea volatilitatea cursului de schimb, dar şi comisioanele incluse. Creditul neguvernamental în lei a avansat în ianuarie cu 2,4% faţă de luna precedentă, atingând un nivel de 69,41 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În acelaşi interval, împrumuturile în valută au sporit cu 5,5%, până la 85,82 miliarde lei. La finalul lunii ianuarie, peste jumătate (55,29%) din valoarea creditelor acordate populaţiei şi firmelor era reprezentată de cele în valută, restul de 44,71% fiind în lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite